Медики попереджають про синдром різдвяної ялинки

Вчені стверджують, що такі симптоми як кашель, свистяче дихання, млявість, безсоння у святковий період можуть бути викликані ялинкою, встановленою в домі.
Вчені з Медичного університету Апстейт у Нью-Йорку дійшли висновку, що новорічна ялинка може призвести до проблем зі здоров’ям під час святкового сезону, пише The Telegraph.

Вчені стверджують, що такі симптоми як кашель, свистяче дихання, млявість, безсоння у святковий період можуть бути викликані ялинкою, встановленою в домі.

Медики називають цей стан синдромом різдвяної ялинки. Як вони пояснюють, його спричиняє цвіль на деревах, спори якої при вдиханні призводять до проблем зі здоров’ям.

Експерти проводили дослідження протягом чотирьох тижнів у пік респіраторних захворювань: за два тижні до 25 грудня і два тижні після. Вони проаналізували зразки шматочків із 28 ялин, у тому числі їхньої кори й голок. У результаті з’ясувалося, що в 53 матеріалах була цвіль.

“70% видів цвілі можуть викликати свербіж носа, сльозотечу, кашель, задишку, біль у грудях, втому, безсоння, а також сприяють утворенню свища [канал, що виникає при запальному процесі, який супроводжується утворенням порожнин із гноєм — ред.]”, — стверджують дослідники.

Також деякі види цвілі можуть стати причиною розвитку хвороби легенів, аж до пневмонії та бронхіту. Цвіль росте на деревах природним шляхом, а в домашніх умовах, у теплі, поширюється дуже швидко, зазначають вчені.

Під час дослідження було також виявлено, що якщо ялинка виставлена в будинку протягом двох тижнів, то кількість спор, які переносяться повітрям, збільшується від 800 на 35 кубічних футів (0,99/кубометр) до 5000.

Керівник дослідження доктор Лоуренс Курландскі виявив чіткий зв’язок між хворобою і святковим періодом, коли в будинку ставлять ялинку. “Щоб не стати жертвою синдрому різдвяної ялинки, рекомендую замінити дерево на штучне або, перш ніж принести в будинок натуральне, промити його водою і залишити сохнути. Відразу після свят ялинку слід винести з будинку, щоб знизити ймовірність розвитку захворювань”, — підсумував учений.

tsn.ua