Опитування: Батьківщина випереджає Партію регіонів на 1%

Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою Рейтинг, якби вибори до Верховної Ради відбувалися у грудні 2011 року, то до парламенту потрапили б п’ять партій.

Зокрема, 20,3% опитаних (серед тих, хто взяв би участь у виборах) проголосували б за Батьківщину, 19,4% – за Партію регіонів, 11,3% – за Фронт змін, 8,1% – за Компартію України, 5% – за партію УДАР Віталія Кличка.

Крім того, 4,4% опитаних готові підтримати Свободу, 2,3% – Громадянську позицію, 1,2% – Народну партію, 1,1% – ПСПУ, 1% – Нашу Україну. Інші партії підтримали б 3,5% респондентів, не підтримали б жодну з партій – 9,4%, не визначилися з вибором – 14%.

Соціологи також повідомляють, що якби вибори Президента відбувалися в грудні цього року, 18,9% опитаних (серед тих, хто взяв би участь у виборах) проголосували б за Віктора Януковича, 18,9% – за Юлію Тимошенко, 12,8% – за Арсенія Яценюка, 6% – за Петра Симоненка, 5,5% – за Віталія Кличка, 3,9% – за Анатолія Гриценка, 3,7% – за Олега Тягнибока, 2,7% – за Сергія Тігіпка.

Як зазначає Рейтинг, ключова тенденція місяця – зростання підтримки КПУ (з 5% у листопаді до 8% у грудні), яке спостерігається, насамперед, на Сході, Донбасі і в Центрі України. Відповідно при незмінних показниках Батьківщини, Партія регіонів втрачає першість, насамперед, за рахунок перетікання голосів до КПУ.

“Але якщо Фронт змін буде в найближчому майбутньому забирати голоси у Батьківщини (що цілком можливо, адже саме ця партія має найбільші шанси на відповідні перетоки), Партія регіонів поверне першість і не за рахунок зростання власних рейтингів, а за рахунок втрати прихильників основним конкурентом” , – пишуть соціологи.

Таким чином, констатують соціологи, можна спостерігати тенденції до поступового розмивання рейтингів традиційних лідерів. На підтвердження цього за останній місяць дещо додав Фронт змін (до 11%) і Свобода (до 4%). Також стабільні позиції, на межі подолання 5% бар’єру, має партія УДАР.

“Додав за останній місяць і Анатолій Гриценко (до 4%), але його персональний рейтинг майже вдвічі вищий від партійного, що не дозволяє Громадянській позиції поки долати прохідний бар’єр на виборах до парламенту”, – резюмували соціологи.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження, проведеного групою Рейтинг у листопаді цього року, 22% опитаних (серед тих, хто взяв би участь у виборах) проголосували б за Партію регіонів. Крім того, 19,9% опитаних були готові проголосувати за Батьківщину, 9,8% – за Фронт змін, 5,4% – за Комуністичну партію, 4,7% – за партію УДАР Віталія Кличка, 3,3% – за Свободу.
***

Опитування було проведено з 3 жовтня по 15 грудня. Соціологи опитали 2000 респондентів з усіх регіонів України. Як відомо, наступні парламентські вибори відбудуться в останню неділю жовтня 2012 року.

ua.korrespondent.net