Кишеньковий формат гри з часом

На Закарпатті з’явилася збірка поезій у формі СD-диска.

«Гра з циферблатами» — перша авторська книжка ужгородця Томаша Деяка, молодого літератора, музиканта та громадського діяча. У його творчому доробку вже чимало поетичних, прозових текстів, які нерідко стають основою для музичних композицій гурту «Точка кипіння». Саме тому «Гра з циферблатами» вміщує і деякі пісні та аудіовірші з дебютного СD-диска, що має з’явитися приблизно за півроку після виходу книжки.

Основна тема поетичної збірки, за визначенням самого автора, плин часу у всіх його проявах та проекціях, неконвертована валюта та некомпенсована втрата. Тут вміщені тексти українською та російською мовами. Щоб збалансувати та візуально розділити сприйняття двомовних пое¬зій, автор подає середмову, яка є своєрідним екватором, що розділяє книжку навпіл. Кожна сторінка нагадує про час доби, а на початку книжки вміщено унікальний презент для кожного читача: частинки віршів Томаша Деяка, надруковані в кутику сторінки на вже завершений варіант видання.

Дизайном обкладинки займався Ілля Стронговський, письменник, перекладач. Художнє оформлення втілив Томі Бодов, фотограф.

Книжка побачила світ у закарпатському видавництві «Ліра» ще наприкінці вересня. Поряд із авторськими текстами вміщено рецензії від Сергія Федаки, письменника, журналіста, професора УжНУ та Івана Петровція, письменника, перекладача. Перший рецензент назвав поезії Томаша Деяка дуже ужгородськими, «бо в цьому місті кожний камінь просякнутий ароматами століть, тут все одночасно і текуче, і застигле», другий наголосив на метафоричності авторського стилю.

Варто зазначити, що Томаш Деяк цього року започаткував ще одну, не менш важливу справу для розвитку закарпатської літератури: виступив одним із організаторів Першої закарпатської літшколи для молодих письменників, яка відбулася у жовтні в Іршавському районі.

Презентацію ж «Гри з циферблатами» автор вирішив залишити на післяноворічні дні. В такий спосіб книжка плавно перейде у 2012-й і залишиться вже в цьому літературному просторі, розпочавши водночас новий творчий процес ужгородського літератора.

Наталія Каралкіна

rionews.com.ua