Музей Ганни Горват відкриють у Берегові

Міський голова Іштван Гайдош вручив ключі від квартири знаменитої художниці офіційному спадкоємцю Єві Фінті.

З того часу, як не стало прославленої талановитої  майстрині ліплення, пензля, знаного скульптора, автора багатьох відомих керамічних робіт, які прикрашають фойє будов і фешенебельних залів, цієї осені минуло шість літ (померла Ганна Горват у 2005-му році). Її квартира відтоді була зачинена, а ключі від помешкання знаходилися під надійним та міцним замком …у сейфі міського голови. Днями вони офіційно були передані спадкоємиці цієї квартири, яка водночас служила творчою майстернею для відомої художниці, – поетесі, літератору Єві Фінті. З останньою комунікабельна та завжди дотепна, приязна Ганна Горват щиро дружила.

І тепер можна впевнено констатувати: вся творча спадщина (картини, ліплення, скульптури, кераміка тощо) перейде в надійні руки. Єва Фінта запевнила, що в місті таки буде музей відомої мисткині, в якому зберігатимуться її безцінні твори. А перед тим, доки в Берегові облаштують музей, буде сформовано повний каталог робіт покійної майстрині. А їх, до речі, немало. Відтак її твори експонуватимуться в картинній галереї с. Петрово, що на Виноградівщині, в музеї Берегівщини (директор Янош Шепа), у виставкових залах Закарпатського інституту угорської культури (Угорський дім “Європа”) та ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

А завдяки тому, що в Берегові буде діяти музей, народна пам’ять про найвідомішу місцеву художницю, скульптора, кераміка  буде довгою та незабутньою.  

Міська газета „Берегово”