Які зміни принесе Україні 2012 рік

1 січня 2012 року набувають чинності зміни в Податковому кодексі.

Для тих, хто торгує на ринку або надає послуги населенню та чий річний дохід не перевищує 150 тисяч гривень, щомісячний податок складе 1-10% мінзарплати. Для тих, хто має річний дохід до 1 мільйона гривень і не більше 10 найманих працівників, цей податок буде 2-20% мінзарплати.

Для фізосіб з річним доходом 1-3 мільйони гривень і 1-10 найманими працівниками податок буде складати 3% (для платників ПДВ) або 5% (для тих, хто ПДВ не платить).

Крім того, компаніям-юрособам повернули право відносити на витрати витрати з отримання послуг від більшості категорій спрощенців, пише Сегодня.

З іншого боку, скорочено перелік видів діяльності, якими можна займатися, перебуваючи на єдиному податку.

З нього виключили представників грального бізнесу, ювелірів, антикварів, власників пунктів обміну валют, торговців алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами.

Є полегшення для представників середнього та великого бізнесу: з Нового року пройде ще одне зниження податку на прибуток, який у 2010-му становив 25%, в 2011-му – 23%, а в 2012-му буде дорівнювати 21%.

МИТНИЙ КОДЕКС

Значно спрощується проходження імпортних товарів через митницю. Якщо зараз для того, щоб ввезти товар, потрібно подати близько десятка документів, то з 1 січня для цього буде достатньо заповнити митну декларацію.

Але перевіряти відповідність ціни і товару будуть, як і раніше. Тому мова йде лише про прискорення процедури ввезення (це важливо для тих, хто чесно ввозить продукти і квіти). Також уп’ятеро збільшується – з 200 до 1000 євро – сума, на яку фізособа може ввезти товару без сплати мита (10% від його ціни).

Товар не повинен важити більше 50 кг. Ця норма дозволить туристам ввезти без мита не лише сувеніри, а й шубу з хутра, відеокамеру, айфон.

БЮДЖЕТ-2012

З 1 січня також починає діяти бюджет 2012 року. З 1 січня в ньому закладена мінімальна зарплата працюючого українця – 1073 грн, прожитковий мінімум тих, хто втратив працездатність (він же – мінімальна пенсія за віком) – 822 грн.

Прожитковий мінімум для дітей до 6 років з 1 січня – 893 грн, 6-18 років – 1112 грн. Збільшуються і допомоги при народженні дитини. Тепер за першу дитину в сім’ї держава заплатить 26 790 грн, за другу – 53 580 грн, за третю – 107 160 грн.

Вперше за останні роки в бюджеті передбачено підвищення зарплат бюджетників на 20% протягом року. При цьому інфляція, закладена до бюджету, дорівнює 7,9%, тобто зростання реальної зарплати бюджетників за 2012 повинен скласти 12%.

Оскільки газові угоди з Росією все ще не переписані, середня ціна газу в бюджеті закладена на рівні 416 доларів за тисячу кубів. Однак, якщо новий договір все-таки підпишуть, економія бюджету складе до 50 млрд гривень, частина яких може піти на соціальні витрати додатково.

ЗАХИСТ ДАНИХ

З 1 січня набуває чинності адміністративна відповідальність за зберігання незареєстрованих баз персональних даних. Штраф за зберігання такої бази – 1700-17 000 гривень. Мін’юст напередодні Нового року пообіцяв, що сам факт зберігання такої бази ще не є приводом для штрафу: буде складено і опубліковано графік перевірок профільної держслужбою, за результатами цих перевірок можуть бути винесені попередження, і лише у випадку, коли і після попередження порушення не буде усунено , може бути виписаний штраф.

Реально на звичайних громадянах все це не позначиться, але може бути додатковою загрозою для малого бізнесу, якому такі бази даних необхідні для ведення бізнесу.

ЗЕМЛЯ

На відміну від закону про ринок земель, початок дії якого відкладено до 2013 року, закон про земельний кадастр почне діяти вже наступного тижня.

Протягом 2012 року буде створено державний орган, який буде відати кадастром і який, власне, створить єдиний реєстр земель, призначених стати об’єктами ринку, і визначить порядок їх реєстрації. Для тих, хто хоче рано чи пізно продати наявну у них землю, внесення своєї ділянки до реєстру є необхідністю.

Також з 1 січня набуває чинності зміни до закону про святкування перемоги у Великій Вітчизняній війні, згідно з яким протягом усього травня кінотеатри будуть зобов’язані безкоштовно показувати фільми про війну.

Крім того, з Нового року вступає в силу суттєва зміна для тих, хто грає в шахи: за новими міжнародними правилами, до 40 ходу гравець не має права запропонувати партнеру нічию.

tsn.ua