На думку закарпатського політолога 2011 рік – подав перші ознаки життя після тривалого застою

Найбільш пам’ятні події — в огляді закарпатського політолога.

2011-й — останній рік централізованого теплопостачання. Закарпаття стало першим регіоном держави, яке від слів про реформування житлово-комунального господарства перейшло до діла. Замість громіздких та неефективних котелень у області встановили компактні енергозаощаджувальні модулі. Ліквідовано посередників — збиткову систему теплокомун¬енерго. Якість теплопостачання наблизилася до європейської, а щорічна економія природного газу склала майже 340 мільйонів гривень. Ці кошти обласна влада обіцяє скерувати на покращення якості медичного обслуговування, освіти та культури.

У 2011-му вперше запропоновано комплексне вирішення проблеми Солотвина. Щороку в це шахтарське селище держава «засипала» десятки мільйонів гривень. Кошти платників податків безслідно розчинялися, а провалля розросталися, наражаючи щоразу більше людей на небезпеку. Обласна влада розпочала в селі Теребля будівництво, якого на Закарпатті за часів незалежності ще не бачили. Житловий масив на 300 родин, школа, лікарня, освітлені та заасфальтовані вулиці — все це з’явилося тут за неповні 4 місяці. Алергологічна лікарня та шахти для видобутку солі — проекти наступних років. Усе це в комплексі повинно вирішити проблему Солотвина: убезпечити людей, створити нові робочі місця, відновити лікування хворих на легеневі недуги.

Візит Президента України на Закарпаття у травні 2011-го став знаковим для області. Віктор Янукович відвідав гордість вітчизняного автопрому — завод «Єврокар», побував у Ужгородському замку та провів засідання комітету з економічних реформ. Попри те, що гарант Конституції за результати поїздки видав низку доручень, спрямованих на вирішення актуальних проблем області, головний месидж — цілковита підтримка губернаторові краю Олександрові Ледиді та його команді. Відзначу також, що цей візит надав додаткових імпульсів у роботі обласної влади на друге півріччя.

У 2011-му в області з’явилося чимало нових потужних об’єктів. Відкриття двох цегельних заводів — на Мукачівщині та Іршавщині — загальною потужністю 100 мільйонів умовної цегли на рік уже незабаром дасть поштовх масштабному будівництву не лише в Закарпатті, а й у прилеглих областях. Запуск терміналу з перевантаження скрапленого газу «Петро Карбо Хем — Мукачево» вартістю понад 100 мільйонів гривень свідчить про повернення довіри іноземних інвесторів до нашої держави. Впродовж року туристично-рекреаційні комплекси європейського рівня відкрилися на Ужгородщині та Свалявщині. Загальні інвестиції в ці оздоровниці перевищили 200 мільйонів гривень. Також знаковими стали відкриття загальноосвітньої школи з поглибленим вивченням словацької мови в Ужгороді, перинатального центру в Іршаві та відділення «штучної нирки» у Виноградові, кількох діагностичних лабораторій.

2011-й — час посиленої уваги обласної влади до проблем Ужгорода. Через певну слабкість влади обласного центру і неможливість самостійно вирішувати деякі проблеми міста, обласна влада надала Ужгороду значну допомогу. За кошти обласного бюджету реконструйовано вулицю Минайську та ще кілька транспортних міських доріг, відновлено стадіон «Спартак», приведено до ладу аеропорт, відремонтовано художній музей, завершується ремонт музично-драматичного театру та басейну «Буревісник». А ще відчутною була допомога в переході на автономне опалення, проведенні кількох фестивалів та відкритті льодової ковзанки.

У 2011-му область також чимало зробила для покращення міжнародного іміджу нашої держави. Вперше в історії на Різдво Ватикан прикрашала закарпатська ялинка. За унікальною операцією з доставки 30-метрової лісової красуні з гірської Рахівщини до серця католицького світу спостерігала вся країна. Все пройшло успішно і, що найголовніше, без витрат бюджетних коштів. Українські колядки біля пишної української ялинки, прикрашеної українськими іграшками та ще й Папа Римський, що заговорив українською — чим не бенефіс вітчизняної дипломатії?

У цьому ж таки 2011-му ми ще раз здивували світ, створивши на Міжгірщині поблизу Синевирського озера унікальний реабілітаційний центр для бурих ведмедів. Посеред хвойного лісу на дванадцятьох гектарах землі утримуватимуть тварин, які зазнали жорстокого поводження. Облаштування ведмежого курорту обійшлося державі в майже два з половиною мільйони гривень. У Європі подібний заклад діє лише в Румунії та й то значно менших розмірів. Тож незабаром цей ведмежий центр може стати ще однією туристичною принадою гірської Міжгірщини.

2011-й можна сміливо назвати роком спорту. Ужгородські «Карпати» влітку вперше в історії Закарпаття посіли друге місце в Чемпіонаті України з гандболу. Нині клуб також лідирує в Суперлізі. Тішить численних вболівальників і головна футбольна надія краю — «Говерла», яка наразі впевнено прямує до Прем’єр-ліги. Саме за допомоги обласної влади збірна України з петанку, до складу якої входять закарпатці, взяла участь в Чемпіонаті Європи в Швеції і вперше в історії здобула 5-те місце в Кубку Націй, що надало їй автоматичного права на участь в Чемпіонаті Світу, який відбудеться в 2012 році у Франції. Загалом закарпатські спортсмени упродовж року неодноразово перемагали на міжнародних змаганнях, а кращі з кращих вибороли право виступати на Олімпіаді в Лондоні. Активно розбудовувалася спортивна інфраструктура краю — облаштовано 21 футбольний майданчик зі штучним покриттям, відновлено кілька стадіонів, у Ужгороді та Тячеві відкрилися льодові ковзанки, а на Свалявщині збудувано трасу для мотокросу.

У 2011-му Закарпаття зробило ще один вагомий крок до того, аби стати по-справжньому екологічно чистим регіоном. Услід за преміксом область практично повністю позбулася небезпечних хімічних засобів захисту рослин.   Вони отруювали землю, воду та повітря у п’ятьох районах краю. За кошти з державного та обласного бюджетів ці небезпечні хімікати вивезли на утилізацію до Польщі. Крім того, чимала робота була здійснена з будівництва нових сміттєпереробних заводів. Найкраща ситуація на Берегівщині, де Євросоюз виділив на боротьбу зі сміттям майже один мільйон євро і нині завершується підготовка проектно-кошторисної документації.

Загалом 2011-й ввійде в історію як рік без паводків та інших природних катаклізмів. У цілому обійшлося без гучних скандалів та потрясінь.

Михайло Шелемба, аспірант кафедри політології УжНУ

РІО