Новий рік закарпатці зустріли з новим обласним бюджетом на 2012 рік

Напередодні Новоріччя крайові депутати провели пленарне засідання восьмої сесії облради. За словами депутатів, під ялинку вони «поклали» важливі для краю та його жителів рішення.
Участь у засідання взяв куратор Закарпатської області у Верховній Раді України – головний консультант Управління по зв’язках із місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України Алексєєв Валерій Марленович.

Головував Іван Балога. Серед запрошених були: голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида та його заступники: перший – Іван Бушко, заступники – Володимир Приходько, Іван Качур, Олександр Громовий, голови райдержадміністрацій, голови райрад та міські голови, керівники правоохоронних органів, окремих управлінь ОДА, установ і організацій області, а також представники акредитованих в обласній раді ЗМІ.

Згідно з Регламентом роботи облради на засіданнях постійних комісій, які працювали 28-29 грудня, а також на сьогоднішньому засіданні президії облради, проекти порядку денного були детально розглянуті та опрацьовані. Усього депутатами та постійними комісіями попередньо було внесено 18 зауважень і пропозицій до 12 проектів рішень. Частина із них врахована, з певної частини дані доручення президією та отримані роз’яснення від управлінь, частина зауважень потребувала розгляду депутатами на засіданні сесії.

Головуючий повідомив, що після підписання ним розпорядження про скликання восьмої сесії обласної ради, обласна державна адміністрація звернулась із проханням зняти з порядку денного 8-ої сесії питання Про затвердження Угоди щодо регіонального розвитку Закарпатської області між Кабінетом Міністрів України та Закарпатською обласною радою у новій редакції. Оскільки цей документ направлено в Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Міністерство юстиції України для здійснення експертизи і доопрацювання.

Президія обласної ради рекомендувала вилучити з порядку денного питання Про призначення директора Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка, Про призначення директора Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв.

Постійні комісії обласної ради з питань: праці, зайнятості та соціального захисту населення; охорони здоров’я; розвитку туризму та рекреації; транскордонного співробітництва рекомендували увести в порядок денний питання: Про внесення змін до рішення обласної ради від 28 грудня 2010 року №127 «Про обласний бюджет на 2011 рік» (зі змінами від 25 лютого, 26 травня, 12 серпня, 4 листопада, 13 грудня 2011 року), Про Програму діяльності Закарпатського регіонального відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», обласної редакційної колегії книги «Реабілітовані історією і редколегії по підготовці та випуску томів Зводу пам’яток історії та культури Закарпатської області на 2012 рік».

Усі ці пропозиції депутати підтримали. Після чого головуючий оголосив депутатські запити. Зокрема, Габор Кінч попередньо, до пленарного засідання, звернувся з депутатським запитом до ОДА щодо розробки обласної програми, яка передбачала б фінансову підтримку територіальних громад для участі в міжнародних грандових проектах. Михайло Кічковський надіслав два депутатські запити. Один – щодо включення дороги в селах Нижній Студений і Верхній Студений Міжгірського району у план робіт з ремонту доріг у 2012 році за кошти державного бюджету. Інший стосується сприяння у вирішенні питання будівництва газопроводу-відводу в село Верхній Студений цього ж району. Іван Йовбак також вніс два депутатські запити: щодо виділення коштів з обласного бюджету у 2012 році для завершення реконструкції Броньківської ЗОШ І – ІІІ ступеня Іршавського району, а також про виділення у 2012 році з обласного бюджету 250 тисяч гривень на проведення робіт по заміні вікон і дверей у дошкільному навчальному закладі № 2 с. Приборжавське цього ж району. Ряд депутатських запитів було озвучено з місця.

Серед перших питань порядку денного було розглянуто та підтримано фінансово-економічний блок, а саме: Про внесення змін до рішення обласної ради від 28 грудня 2010 року № 127 «Про обласний бюджет на 2011 рік» (зі змінами від 25 лютого, 26 травня, 12 серпня, 4 листопада, 13 грудня 2011 року), Про Програму економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки, а також Про обласний бюджет на 2012 рік. Останній документ привернув увагу кожного, як орієнтир добробуту закарпатської громади. При формуванні дохідної частини, як розповідав на засіданнях постійних комісій та президії облради начальник головного фінансового управління ОДА Петро Лазар, було враховано основні макропоказники економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2012 рік та фактичне виконання за 2008 – 2011 роки. То ж загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2012 рік прогнозується в сумі 2 178 708,5 тис. грн. Згідно з формульним розрахунком Міністерства фінансів України обсяг дотації вирівнювання обласному бюджету з державного бюджету на 2012 рік визначений у сумі 510 577,6 тис.грн., що на 26,1 відс. більше ніж у 2011 році. Обсяг надходжень (без трансфертів) до загального фонду обласного бюджету прогнозується в сумі 272 247,6 тис.грн. та спеціального – 33 445,7 тис. гривень.

Та оскільки на засіданнях постійних комісій та президії обласної ради було висловлено низку пропозицій і зауважень до цього проекту рішення, то рекомендовано при наступному внесенні змін до обласного бюджету виділити кошти на фінансування окремих галузей, підтримку малого і середнього підприємства, співпрацю з закордонними партнерами, зокрема з чеським краєм Височина.

Схвалили депутати рішення Про інформацію прокуратури Закарпатської області щодо стану законності, заходів із її зміцнення та результати діяльності упродовж 2011 року. З цього питання широко і по суті інформував прокурор Закарпатської області Анатолій Петруня.

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна винесла на розгляд депутатів Програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012 – 2017 роки, а начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак – Програму розвитку професійно-технічної освіти на 2012 – 2016 роки. Обидві отримали схвальну оцінку серед депутатів.

Не обійшли увагою крайові парламентарі й наступні проекти рішень та внесли зміни і доповнення до Програми формування позитивного Міжнародного інвестиційного іміджу та залучення іноземних інвестицій у Закарпатську область на 2011-2015 роки, а також до Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011-2015 роки, розробником яких виступило головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації на чолі з Ернестом Нусером.

До слова, постійні комісії обласної ради з питань: розвитку туризму та рекреації та з питань транскордонного співробітництва рекомендували головному управлінню з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації спільно з виконавчим апаратом обласної ради здійснити організаційні заходи з підготовки та проведення зустрічі членів профільних комісій з депутатами Підкарпатського воєводства Польщі та Пряшівського самоврядного краю Словаччини щодо вирішення питань розбудови пунктів пропуску на українсько-польському, українсько-словацькому кордонах та розвитку туристичної інфраструктури прикордонних територій. Ідея цікава і дуже потрібна. Оскільки порушені питання є вкрай актуальними для нашого краю.

Затвердили депутати перелік об’єктів соціальної сфери, що потребують проведення капітального ремонту та Статут позашкільного навчального закладу «Закарпатський обласний палац дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН.

Прийняли кілька рішень про надра, звернення депутатів до вищих органів державної влади та ін. Одноголосно підтримали клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Гайдура Михайла Івановича – заступника начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області за вагомий особистий внесок у справу збереження, відновлення, примноження природних багатств краю та високу професійну майстерність.

Підсумовуючи 8 сесію, Іван Балога наголосив, що вже традиційно пленарні засідання сесій обласної ради проходять у діловому руслі. Та звернувся зі словами подяки до депутатів за добру працю та конструктивну позицію. Всі гострі питання знімаються на засіданнях постійних комісій і президії облради. Що, без сумніву, свідчить як про професіоналізм депутатів, так і про їх щире прагнення працювати на благо закарпатців. Перший рік роботи обласної ради закінчується успішно, в позитивному руслі. Більш конкретніше про зроблене голова обласної ради розповість на наступному пленарному засіданні у своєму звіті про роботу обласної ради.

Прес-служба облради