2011 рік для Мукачівської греко-католицької єпархії був багатим на різні ювілеї

Преосвященний владика Мілан, єпарх Мукачівський підсумував єпархіальне життя, згадавши основні події, що трапилися протягом 2011 року, і зауважив, що рік був багатим на різноманітні ювілеї.
Так, 24 квітня відзначили знаменну дату, яку в історії Мукачівської єпархії можна назвати не лише переломною, а й вирішальною. Йдеться про 365 років з часу відновлення єдності зі Вселенською Церквою, яка в історію нашої єпархії ввійшла під назвою «Ужгородська унія».

Також 19 вересня виповнилося 240 років від того дня, коли в 1771 році Папа Клемент XIV буллою «Eximia Regalium Principum» канонічно заснував Мукачівську єпархію. Божим провидінням саме за часів довгого єпископського служіння владики Андрея Бачинського наша єпархія отримала 1775 року сьогоднішній Хрестовоздвиженський кафедральний собор в Ужгороді та єпископську резиденцію, до якої після реконструкції 15 жовтня 1780 року перенісся єпископський осідок з Мукачева.

І саме 2011 року, через 62 роки після відібрання цієї будови безбожним режимом Мукачівський єпископ в особі владики Мілана знову повернувся напередодні цьогорічної Пасхи до частини своєї історичної резиденції.

В жовтні 2011 року також відзначили 20 років, відколи Хрестовоздвиженський кафедральний собор було знову повернуто після понад сорока років тяжких переслідувань Греко-католицької Церкви.

Не можна оминути увагою і той факт, що 2011-ий був проголошений Роком блаженного священномученика Теодора Ромжі, єпископа Мукачівського. Cтоліття від Дня його народження, сімдесят п’ять років від його священичих свячень та десять років від проголошення його блаженним в єпархії відзначили багатьма подіями.

Розпочали 14 квітня у Хусті Архієрейською Службою Божою. Саме тут блаженнний Теодор прожив 8 років свого короткого земного життя, навчаючись в державній гімназії.

28 червня, на свято Перенесення його мощей, у присутності поважного гостя кардинала Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації для Східних Церков, відбулися основні святкування: урочиста Архієрейська Літургія та хресна хода з мощами блаженного Теодора вулицями Ужгорода. Напередодні, 27 червня, у стінах духовної академії пройшла наукова конференція, присвячена священномученику.

 

 

 

 

 

 

 

Не випадковим вважає владика Мілан і той факт, що саме цього року на Різдво до Ватикану повезли ялинку із Закарпаття, котра росла всього за кілька кілометрів від місця народження владики Тердора Ромжі, повідомляє сайт mgce.uz.ua