Україна змінила Сербію на посаді голови Центральноєвропейської ініціативи

Україна змінила Сербію на посаді голови Центральноєвропейської ініціативи.

Варто зазначити, що, окреслюючи пріоритети українського головування в ЦЄІ, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко наголосив на важливості участі України в діяльності Ініціативи, враховуючи стратегічний євроінтеграційний курс української держави.

На зустрічі з секретарем ЦЄІ, послом Герхардом Фанцельтером глава МЗС прийшов до згоди щодо важливості поглиблення співпраці між макрорегіонами в рамках ініціативи – Балтійським, Чорноморським, Адріатично-Іонічним і Дунайським – в контексті пошуку шляхів вирішення актуальних питань.

Між тим, прем’єр-міністр Українаи Микола Азаров під час виступу на саміті керівників урядів країн Центральноєвропейської ініціативи, який відбувся 4 листопада минулого року, виступив з ініціативою зустрічі міністрів фінансів країн ЦЄІ на початку 2012 року в Києві для вироблення механізму боротьби з кризою.

Азаров при цьому наголосив, що на період головування України в ЦЄІ, що починається з 2012 року, головним завданням є саме вироблення рішень, які зможуть протидіяти кризі.

“Ми маємо намір ініціювати зустріч міністрів фінансів країн Центральноєвропейської ініціативи для того, щоб детально обговорити заходи, які ми можемо прийняти для протидії кризі, що насувається”, – сказав прем’єр.

Як повідомлялося, Центральноєвропейська ініціатива є регіональним об’єднанням країн Центральної та Східної Європи, метою діяльності якого є налагодження багатосторонньої співпраці у політичній, соціально-економічній, науковій та культурній сферах і сприяння на цій основі зміцненню стабільності й безпеки в регіоні.

До складу ЦЄІ входять 18 країн: Албанія, Австрія, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Угорщина, Італія, Македонія, Молдова, Польща, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чорногорія, Чехія та Україна. З 18 країн-членів ЦЄІ дев’ять вже є членами Євросоюзу.

Україна почала розвивати контакти з ЦЄІ у 1992 році шляхом участі в діяльності кількох робочих груп Ініціативи. У березні 1994 року Україна отримала статус члена Асоційованої Ради ЦЄІ, а 31 травня 1996 отримала статус повноправного члена.

korrespondent.net