Професор із Закарпаття займає чільне місце в історії мікробіології та імунології України

Багато десятиліть існує громадська організація “Українське науково –медичне товариство мікробіологів, епідеміологів та паразитологів імені Д.К.Заболотного” та його Закарпатська філія. Засновниками філії були видатні вчені та практичні працівники краю: проф. Волович Н.І., проф. Кішко О.М., а також працівники санепідслужби області Грищенко М.Ф., Толчинська Р.Н., В.Н.Адамович, Дякіна Г.С. та багато працюючих і на сьогодні в санепідслужби області.

В листопаді 2011 року відбувся ХУ з´їзд товариства у м. Харкові на базі провідного в країні інституту мікробіології та імунології ім. І.І.Мечнікова Національної Академії медичних наук України.

Одна тільки тематика з´їзду викликала значну зацікавленість фахівців України, Росії, Білорусії, Польщі, Болгарії, Куби, Словаччини, Німеччини, Сербії, Молдавії.

На цій сторінці висвітлюємо тільки історичні аспекти діяльності фахівців з мікробіології, епідеміології, паразитології за 125 років існування Харківського мечніковського інституту. Дореволюційний період тісно пов´язаній з іменами Ю.Ю. Моте, Н.А.Протопопова, які вивчали методику виготовлення вакцини проти сказу в лабораторії Л.Пастера (Париж) в 1887 році та стали її виготовляти та використовувати в Харківській Пастерівській станції. Слід підкреслити, що другою (після Парижської) в світі була Одеська Пастерівська станція, організатором якої був Ілля Ілліч Мечніков.

В історії мікробіологічної, імунологічної науки чільне місце займав проф. Волович Наум Ісакович (на фото 1956 р.), який працював і в Ужгородському науково – дослідному інституті епідеміології, мікробіології та гігієни (інститут існував до 1962 р.). Єдине джерело наукових робіт видане в 1961 році з провідною участю у проф. Воловича Н.І., який був заступником  директора інституту. В збірнику унікальні матеріали щодо дифтерії, кашлюка, грипу, сказу, гепатитів, віспи корів, кліщового енцефаліту, Ку –лихоманки, лептоспірозу, токсоплазмозу, правцю та інш.

На з´їзді вітали вченого у галузі вірусології та епідеміології, організатора медичної науки, члена – кореспондента Національної академії наук України, Академії медичних наук та Російської академії медичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України Аркадія Федоровича Фролова ( з нагоди 80 –річчя від дня народження). Монографії, підручники, статті, виступи цієї шанованої у світі людини є основою в підготовці кадрів мікробіологів, вірусологів, епідеміологів.
Учасники з´їзду заклали стеллу пам´яті мікробіологів і епідеміологів Радянського Союзу, репресованих та розстріляних за “справою мікробіологів” в період 1929 – 1953 років.

Про роботу секцій “епідеміологів”, “мікробіологів”, “паразитологів” в ході проведення  буде висвітлено в наступних сторінках ВЕБ –сайту ДЗ “ Закарпатської обл СЕС”. З матеріалами з´їзду в повному обсязі можна ознайомитися  в облсанепідстанції  (м.Ужгород, вул.Собранецька, 96).

Голова Правління Закарпатської філії
УНМТМЕП,  канд. мед.наук
М.М.Сакаль