Кількість випадків порушення законодавства про працю на Закарпатті перевищує 5 тис.

За наслідками перевірок на роботодавців – порушників трудового законодавства складено 1160 протоколів про адміністративні правопорушення, які скеровано на розгляд до суду. Крім цього, 142 керівників підприємств оштрафовано інспекторами праці.

Найбільш характерними порушеннями були випадки несвоєчасної або не в повному обсязі виплати робітникам заробітної плати, використання праці найманих працівників без укладання з ними трудових угод та реєстрації останніх в центрах зайнятості, несвоєчасна виплата відпускних та не проведення індексації заробітної плати.

Також роботодавці вдавалися до укладання з працівниками договорів підряду або договорів про надання послуг, які мали ознаки трудового договору, що позбавляло останніх усіх пільг та соціальних гарантій, передбачених законодавством.

Тому розроблено пакет законопроектів щодо реформування ринку праці та легалізації трудових відносин. Перш за все йдеться про механізми забезпечення умов, за яких роботодавцю буде економічно невигідно порушувати права робітників. У той же час нова редакція Трудового кодексу передбачає інтенсифікацію та підвищення ефективності державного нагляду і контролю дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства. Зокрема, законопроект містить порядок проведення перевірок посадовими особами Держпраці.

У той же час триває робота над законопроектами щодо легалізації відносин у сфері праці. Ключові документи містять норми, які будуть спонукати та стимулювати роботодавців виплачувати заробітну плату офіційно й у повній мірі, не застосовувати «тіньові» схеми використання найманої робочої сили. Це стане запорукою отримання робітниками всіх соціальних гарантій та виплат.

Світлана Завидняк, головний державний інспектор праці Територіальної державної інспекції праці у Закарпатській області

rionews.com.ua