Міліціонерів в Україні можуть замінити поліцейські та жандарми

Міліція цей рік може і не пережити – замість неї з’являться поліцейські та жандарми.

У лютому три законопроекти про МВС, поліцію та жандармерію відправлять до Верховної Ради.
Розробники правоохоронної реформи запевняють, що лише зміною вивіски не минеться. Працівники МВС отримають нову форму, зарплату та суворіші вимоги до охочих працювати.

“Ми повинні виховати того поліцейського, який не буде оббирати ні на дорогах, ні в райвідділку, не будуть влаштовуватись різні схеми поборів”, – каже нардеп Василь Грицак.

Реформу правоохоронних органів розпочнуть із міністерства. МВС, окрім міліції, підпорядкують прикордонників, співробітників МНС, міграційну службу і внутрішні війська, які згодом стануть жандармами.

“Найголовніше питання поліції – це боротьба зі злочинністю і охорона громадського порядку, а жандармерія буде займатися в основному охороною громадського порядку і охороною важливих державних об”єктів”, – пояснює Грицак.

Українські поліцейські зароблятимуть більше – мінімальна зарплата стартуватиме від 3 тисяч гривень. Раз на три роки вони проходитимуть тестування на знання законів, фізичну та бойову підготовку. Поліцейський має знати іноземну мову та міжнародне право.

“У МВС дуже спокійно ставляться до зміни назви і вважають, що важливіше зміна сутті – перехід від репресивних до сервісних функцій”, – запвеняє речник МВС Володимир Поліщук.

Вже 2012-го правоохоронці змінять форму. Комбінезон, хутровий комір та високі шнуровані чоботи зі шкіри – ось нова мода серед українських правоохоронців. Колір синьої форми стане світлішим. А на голові замість кашкета правоохоронці носитимуть берет.

tsn.ua