Cоціолог передрікає “бунт на кораблі” за рік до президентських виборів

Директор фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна припускає, що в разі подальшого падіння рейтингів Президента Віктора Януковича провладні еліти вийдуть з-під його контролю приблизно за рік до президентських виборів 2015 року.

“Рейтинги влади – і виборчі, і довіри – невблаганно падають, і в осяжному майбутньому при владі навряд чи знайдеться достатньо “гречки”, щоб досхочу нагодувати народ. А поради на зразок тієї, щоб усім дружно взятися за лопати і самим забезпечувати себе капустою, рейтинги не піднімуть. Тим більше що потенційний електорат має можливість постійно бачити, як “рубають капусту” можновладці”, – заявила Бекешкіна в інтерв’ю ZN.UA.

Згідно з останніми дослідженнями кількох соціологічних фірм, якби вибори до Верховної Ради відбувалися зараз, за ​​партійними списками їх виграла б опозиція. За грудневими даними Демократичних ініціатив, партії влади (ПР, КПУ) в сумі набирають 26,2% (від тих, хто збирається брати участь у виборах), а опозиція (Батьківщина, Фронт змін, УДАР Кличка) – 36%.

“Однак влада, передбачаючи подібні колізії, завбачливо змінила закон про вибори, повернувши старий надійний “лом”- мажоритарку. Справді, в 1998 році партії, які позиціонувалися як партії влади – НДП і СДПУ(о) – отримали 9,02% , а опозиціонери, що пройшли до Верховної Ради, в сумі – 53,7%. Яка склалася більшість? Прокучмівська. Та ж ситуація повторилася і на наступних парламентських виборах 2002 року: прокучмівські За Єду і СДПУ(о) разом – 18,94%, опозиція – 57,68%. Яка вийшла більшість? Прокучмівська”, – нагадала вона.

“Пропрезидентська більшість у майбутній Раді буде забезпечена, незалежно від результатів за партійними списками. Однак все далеко не так райдужно для влади. Лояльність мажоритарників (і не тільки їх) буде прямо пропорційна президентському рейтингу Януковича. І якщо рейтинг чинного президента збереже нинішню динаміку, то бунт на кораблі цілком можливий, але не раніше, ніж за рік до президентських виборів, які і можуть призвести до зміни влади, оскільки за нинішньою Конституцією не парламент наділений вирішальним голосом”, – вважає соціолог.

“Все це аж ніяк не означає, що майбутні вибори малоістотні. Я б їх назвала розвідкою боєм, а “останній і рішучий” відбудеться в 2015 році (хоча, може, й раніше)”, – резюмувала Бекешкіна.

Нагадаємо, в жовтні 2012 року відбудуться вибори Верховної Ради. Згідно з останніми опитуваннями, Батьківщина випереджає Партію регіонів у рейтингу політсил.

korrespondent.net