У закарпатських школах пройде учнівський конкурс “Кришталева сова”

Мета конкурс — привернути увагу учнів до вивчення питань сучасного суспільства, ролі людини у його розвитку, допомогти молодому поколінню самовизначитися в особистих світоглядних позиціях, духовно-моральних та правових нормах і цінностях, сприяти формуванню людяності, гідності, толерантності та любові до Батьківщини.

Підтримуючи ініціативу Всеукраїнської Спілки викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти щодо підтримки талановитих школярів та популяризації знань з курсів «Я у світі», «Я і Україна», «Громадянська освіта», «Етика», «Християнська етика», «Правознавство», з метою створення належних умов для виявлення та підтримки обдарованої молоді Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України започатковується Всеукраїнський інтерактивний учнівський конкурс юних суспільствознавців «Кришталева сова». Він проводиться щороку для учнів 3-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України.

Метою конкурсу є – привернути увагу учнів до вивчення питань сучасного суспільства, ролі людини у його розвитку, допомогти молодому поколінню самовизначитися в особистих світоглядних позиціях, духовно-моральних та правових нормах і цінностях, сприяти формуванню людяності, гідності, толерантності та любові до Батьківщини.

Конкурс проводиться: в один етап – шкільний на базі загальноосвітніх навчальних закладів; в один день в усіх регіонах України; за єдиними завданнями для кожної вікової категорії. Дата проведення змагань повідомляється оргкомітетом заздалегідь.

Пакет із завданнями відкривається у присутності учнів. Учасник отримує аркуш із завданням, після закінчення конкурсу може залишати його собі. Бланк відповідей учень заповнює за зразком (зразки надсилаються разом із завданнями), після закінчення змагань віддає координатору для відправки до оргкомітету. Конкурс триває 60-75 хвилин (це час на виконання завдань без урахування тривалості інструктажу). Після завершення виконання завдань координатор збирає бланки відповідей разом з реєстраційними бланками для учнів і вчителів, запаковує в конверт, скріплює печаткою школи у присутності кількох спостерігачів (учасників конкурсу). Координатор надсилає пакет на адресу Оргкомітету з поміткою «конкурс юних суспільствознавців «Кришталева сова» у день проведення конкурсу, але не пізніше наступного дня.

Завдання складаються окремо для кожного класу відповідно до навчальної програми відповідного рівня. Учаснику пропонується 30 тестових завдань з суспільствознавчих дисциплін, які мають 3 рівні складності.

Оцінювання тестових завдань проводиться відповідно до рівня складності: 14 завдань І рівня – оцінюються 2 балами; 8 завдань II рівня – оцінюються 4 балами; 8 завдань III (вищого) рівня – оцінюються 5 балами за кожне завдання.

Відсутність відповіді або вибір двох чи більше варіантів відповідей оцінюється в 0 балів. Учасник може набрати максимум 100 балів.

Кожний отримує спеціальний сертифікат учасника «Конкурсу юних суспільствознавців «Кришталева сова» та інформаційний збірник з відповідями до завдань, аналізом результатів конкурсу.

Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти