На безкоштовних парковках продовжують дерти гроші

Водій, за законом, може відмовитися сплачувати за паркування, за що йому – теж згідно з законодавством – можуть заблокувати колеса.
Паркувальники і досі продовжують збирати гроші на не обладнаних паркоматами майданчиках, перевірили кореспонденти ТСН.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №1342, з Нового року водій зобов’язаний платити лише паркомату. Якщо на десять паркомісць немає хоча б одного автомата – стоянка безкоштовна.

Паркувальники запевняють, що закону не читали, а паркування залишається платним, бо не познімали знаки, які повідомляють про це. Що до стоянок з паркоматами, то таких у Києві кілька десятків, переважно у центрі. Автомати решти не дають, тож треба мати при собі дрібні гроші.

Також кілька паркоматів є на вулиці Еспланадній. Але тут працюють і живі паркувальники і хто з них головніший, водієві незрозуміло. Невідомо також, що це за стовпчик, тому що буква Р, яку прекрасно бачать пішоходи, відсутня з тильної сторони паркомату, де дорога.

На логічне питання, навіщо паркувальник, якщо є автомат, робітник заявив, що без живого ока гроші в пристрій ніхто не кине. У Чернігові паркувальні служби теж ігнорують постанову Кабміну. А в Донецьку ситуацією незадоволені навіть у мерії. Щоправда, вона на боці паркувальників, адже вони дають у бюджет 300 тисяч гривень на рік.

“Закон абсолютно недосконалий. З одного боку промисловість України не виробляє ці паркомати – ми знову збираємося когось годувати за кордоном”, – нарікає міський голова Донецька Олександр Лук’янченко.

Про недосконалість законодавства кажуть і юристи. Зокрема, плату живим людям скасували, але покарання у вигляді блокування коліс залишили.

“Фактично ви можете не сплачувати за паркування у зв’язку з тим, що неналежним чином організоване місце для паркування. Представник експлуатаційної організації має право згідно з правилами завадити пересуванню транспортного засобу, за паркування якого не було оплачено”, – пояснив ситуацію юрист Євген Огарков.

Втім, законослухняні водії до нововведення не звикли та продовжують покірно віддавати паркувальникам гроші. Кажуть, що немає часу і бажання на суперечки.

tsn.ua