Соціально-економічний прогноз на 2012 рік від закарпатського політика

Наша держава щойно увійшла у новий 2012 рік. У попередньому році для України було багато як перемог, так і поразок, але хто минуле згадає… Про перспективи і очікування цього року ми запитали у депутата Закарпатської обласної ради Степана Деркача.

– Пане Степане,  які, на ваш погляд, основні події нас очікують у 2012 році?

– Це дуже широке питання, але спробую відповісти на нього блоками. Отже, що стосується внутрішньополітичного життя, то, безперечно, головною подією стануть парламентські вибори 2012 року. Скоріш за все, вже навесні ми зможемо спостерігати активізацію партій та різноманітних “проектів”. Ці вибори будуть важливими для подальшої української перспективи, бо вони не тільки визначатимуть конфігурацію політичних сил у Верховній Раді, а й будуть впливати на електоральну картину президентських виборів 2015 року.

Також, в цьому році Україна продовжить рухатись шляхом реформ. Основними напрямками будуть: конституційна, земельна, пенсійна, судова, ЖКГ, реформування галузей освіти, медицини та соціальної сфери в цілому.

До речі, поки ми святкували Новий Рік, 1 січня вступив у силу Закон України про «Державний земельний кадастр». Це система відомостей про землі, що розташовані у межах державного кордону України, їхнє цільове призначення, дані про кількісну і якісну характеристику земель, їхню оцінку, відомості про розподіл між власниками та користувачами. Але у 2012 році продавати землю в Україні ще не будуть. Верховна Рада продовжила дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2013 року. Проте, варто зазначити, що постійний “стан мораторію” лише консервує негативні тенденції в аграрному секторі, що збільшує прірву у взаєморозумінні між владою та сільгоспвиробниками.

Що стосується міжнародної політики, то, по-перше, можливі нові українсько-російськи газові угоди, що вплине на формування тарифів на житлово-комунальні послуги. До речі, якщо нам не вдасться домовитися про поступки щодо ціни на газ, то ми наступного року переплатимо приблизно 5 мільярдів доларів. По-друге, в цьому році можливе підписання Угоди про Асоціацію та Зону вільної торгівлі з Євросоюзом. А підписання цих документів, за заявами експертів, буде значною мірою залежати від оцінки Євросоюзом рівня демократичності виборів до Верховної Ради.

По-третє, ймовірним є переформатування взаємовідносин України з Росією та США, з огляду на проведення в цих країнах президентських виборів у 2012 році. З упевненістю можу сказати, що позитивом буде для України проведення Євро-2012. За прогнозами експертів, чемпіонат збільшить приріст валового внутрішнього продукту на 0,5 %. Очікується, що іноземці привезуть в Україну від 400 до 600 мільйонів доларів. Це, мені здається, все ж таки більш іміджевий проект, який може позначитися на надходженнях іноземних інвестицій в економіку нашої держави в майбутньому.

– До речі, що буде відбуватися в економіці?

– Перш за все, в цьому році ми будемо спостерігати спад світової економіки. Ми бачили серйозні кризи і в попередньому році в деяких державах Євросоюзу. Також буде спостерігатися уповільнення темпів економічного росту країн з економіками, що розвиваються. Не все так добре і у наших основних торгівельних партнерів як в ЄС, так і в країнах пострадянського простору. Тому українська економіка постраждає від цих змін та уповільнень. Ще однією проблемою буде погашення Україною своїх боргів, яких, до слова, більше ніж 120 млрд.доларів.

– Ми говорили про прогнози в Україні. А що конкретно буде відбуватися на Закарпатті?

– Скоріш за все,  те, що буде відбуватися в Україні, безпосередньо торкнеться і нашого краю. Якщо Вам цікаво, можу розповісти про намічений план роботи обласної ради на 2012 рік.

– Звичайно.

– По-перше, внесені позитивні зміни до Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011 – 2015 роки. По-друге, затверджено Програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2012-2017 роки. Головне – це затвердження Програми економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки.

-Можете назвати основні пріоритетні напрямки в Програмі?

-Головне, звідки всі наступні пункти будуть витікати, це формування конкурентоспроможної економіки: відновлення промислового виробництва; створення належних умов для підприємців; формування розгалуженої ринкової та інвестиційно-організаційної інфраструктури економіки тощо. Далі – підвищення соціальних стандартів життя: забезпечення доступу до безкоштовної та високоякісної освіти, медицини; забезпечення соціальної підтримки вразливих верств населення; впровадження нової якості суспільних послуг. Вкрай важливим для Закарпаття є наступний напрямок –  розвиток туризму та курортно-рекреаційної сфери, а також охорона довкілля. І, звичайно, поглиблення транскордонної та єврорегіональної співпраці.

– Не досить оптимістичні прогнози.

– Бо я реаліст. І прогнози намагався давати реалістичні, виходячи із власних знань та досвіду.

Розмову вела Ірина Коломійчук

karpatnews.in.ua