Закарпатська прокуратура підбила підсумки

12 січня в прокуратурі Закарпатської області відбулося розширене засідання колегії прокуратури Закарпатської області „Про підсумки роботи органів прокуратури області за 2011 рік та заходи, спрямовані на покращання їх діяльності”.

На колегії був присутній представник Генеральної прокуратури – начальник Головного управління за додержанням законів при провадженні ОРД, дізнання та досудового слідства ГПУ Роман Андрєєв, який заслухав інформацію прокурора області та підпорядкованих прокурорів, а також висловив свої зауваження, дав свою оцінку щодо роботи прокуратури області.

На початку засідання прокурор області Анатолій Петруня наголосив, що прокуратура Закарпаття в 2011 році загалом спрацювала непогано, і нині займає 10-15 сходинки серед усіх обласних прокуратур України.

Анатолій Петруня розповів також про структурні зміни, які нещодавно відбулися в усіх обласних прокуратурах. Так, в прокуратурі Закарпатської області у минулому році були введені нові відділи. Зокрема, це відділ приймання, опрацювання та аналізу оперативної інформації, відділ забезпечення доступу до публічної інформації, відділ нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції атакож посаду старшого помічника прокурора з питань внутрішньої безпеки.

Детальніше зупинився прокурор області на тих напрямках роботи, де вдалося поліпшити стан справ.

Поліпшено стан досудового слідства в органах прокуратури.Зокрема,  не допущено порушень конституційних прав громадян при притягненні їх до кримінальної відповідності,закрито менше кримінальних справ,зменшилася кількість закінчених справ у строк понад два місяці, скасованих судом та прокурором постанов про порушення кримінальних справ. Майже повністю викоренена практика розслідування малозначних злочинів.

Зросла активність прокурорської діяльності у сфері земельних відносин. Попереджено незаконне вилучення земель із державної і комунальної власності загальною площею 589 га, реально повернуто – 1036 га. Притягнуто до дисциплінарної відповідальності за порушення у цій сфері 107 службових осіб, з яких майже половина – органів контролю.

Вдалося знизити заборгованість зі сплати внесків до Пенсійного фонду України, яка є однією з найменших у державі та на чверть скоротити податковий борг. 

Відмічається тенденція до покращання позовної роботи з питань захисту інтересів громадян та держави. Покращився стан справ і у сфері захисту прав дітей. Намітилися позитивні тенденції у сфері охорони довкілля та водних ресурсів.

У полі зору прокуратури стоїть також правозахисна діяльність щодо дотримання бюджетного законодавства при використанні бюджетних коштів на підготовку до „Євро 2012”. Результатом цієї роботи є порушення кримінальної справи щодо службових осіб Служби автомобільних доріг в Закарпатській області та Ракошинської сільради, які привласнили 900 тисяч гривень, виділених на будівництво доріг.

За результатами колегії будуть розроблені рекомендації щодо поліпшення стану справ на окремих напрямках діяльності прокуратури, де слід покращити ситуацію.

 Прес-служба прокуратури Закарпатської області