Мукачівець з нагоди свята розмалював свій будинок

Мукачево все більше віддаляється від «консерватизму» у будівництві та архітектурі. Якщо не вважати історичних архітектурних пам’яток, якими, без сумніву, є центр міста, приватні новобудови за останні півстоліття рідко вирізнялися оригінальністю. В останні дні 2011 року мешканців міста та гостей приємно здивував фасад будинку №28 по вулиці Миру.

Фасад розмірами 11х5 метрів став полотном, на якому зображений зимовий пейзаж. Як зізнається Міклош Матл, власник будинку, ідею він побачив під час перебування у Гельсінках, столиці Фінляндії. Щоправда, пейзаж був нанесений на стіну 5-поверхового будинку. Фактично це – різдвяна листівка.

– Загорівшись ідеєю, я отримав дозвіл у відділі архітектури, і разом зі своїм колегою, Петром Борковським, взялися за реалізацію, – розповідає Міклош. – Звернулися до одного з мукачівських будмаркетів за спонсорською допомогою, але, як часто буває, в останній момент нам відмовили. Тоді ми зайшли у найближчий будівельний магазин, розповіли про ідею, і нам продали за собівартістю 4 відра фарби. До роботи ми приступили о 20-й годині вечора 30-го грудня, працювали до 3-ї ранку, поки не змерзли. Наступного дня з 12-ї по 18-у годину завершили. Ми – не професійні художники, просто прийшло натхнення, і ми зробили це на одному диханні. Я навіть через це посварився з жінкою, бо запізнився на святкування Нового Року. Але задум здійснили. Шкода, що не можна було замалювати вікна, тоді було би набагато ефектніше. Також я подав заявку на участь у міському конкурсі на найкраще новорічне оформлення будинку, переконаний, що наш фасад переможе! Коли потепліє, ми будемо переробляти фасад, тому фотографуйтеся, поки не пізно.

Біля будинку зупиняються численні перехожі та туристи, з задоволенням фотографуються. В народі будинок вже охрестили «смайликом» – адже якщо дивитися здалеку, картина нагадує посмішку. Ідея зимової тематики також не випадкова. Пан Міклош чотири роки працював лижним інструктором на Буковелі, і тепер відкрив власну гірськолижну школу «Snow Fan Transcarpathia». Тому поруч з креативним фасадом розміщена реклама для бажаючих професійно «стати на лижі».

Сподіваємось, що це гарне починання стане прикладом для інших, і будинків, біля яких усім захочеться зупинитись і сфотографуватись, ставатиме більше. Головне, щоб усе робилось з розумом…

Юрій Кравчук, “Наша Справа”