Серед 58 закарпатських “контрактників” в армію відправили 6 дівчат

12 січня у Закарпатському обласному військовому комісаріаті в Ужгороді влаштували урочисту відправку 58 кандидатів на військову службу за контрактом до лав Збройних сил України.

Серед них – 6 дівчат. Загалом «кандидати» – переважно, молоді люди віком 25 – 26 років з різних районів області, які ще не проходили строкову службу.

Звідси їх спочатку відправлять на три місяці у військові навчальні центри України і лише після цього із ними підпишуть контракт на службу у військових частинах Закарпаття (переважно Ужгород, Мукачево і район). Хоча є бажаючі, каже начальник 159 -го територіального центру комплектування військовослужбовців за контрактом облвійськкомату Євген Коваленко, служити й за межами області. «До мене підходив хлопець і питав: «А можна на море?» Можна, звісно, у Крим чи Одесу», – додає пан Коваленко. Він же каже, що умови для «контрактників» більш ніж пристойні – під час навчання отримуватимуть тисячу гривень стипендії плюс безкоштовне харчування, а вже на службі – 1900 гривень зарплатні на місяць(найближчим часом очікується її збільшення на 30%).

22–річний ужгородець Сергій Шишканинець розповідає, що вже пройшов строкову службу, після чого й вирішив продовжити кар’єру військового. Вже знає, що на «учебку» поїде в м. Десна. «Далі хотів би служити в Ужгороді, в піхоті», – каже юнак. А от «кандидатки» жіночої статі не приховують, що їм просто цікаво і вони готові «служити Україні». В облвійськкоматі констатують: дівчат–«контрактниць» менше, ніж хлопців, але є.

Це перший цьогорічний транш кандидатів на військову службу за контрактом. Загалом, до кінця року планують набрати 260 чоловік віком від 18 до 40 років. В. о. обласного військового комісара Петро Марко зазначає, що служба за контрактом набуває дедалі більшої популярності. Та й майбутнє Збройних Сил України, вважає, за професіоналами. До всього, закарпатські «контрактники» вже встигли позитивно зарекомендувати себе в миротворчих місіях в Іраці, Лівані, Ліберії, а невдовзі (вже є бажаючі), каже Є. Коваленко, їхатимуть в Конго.

Оксана Штефаньо

Час Закарпаття