Закарпаття: Радість різдвяних свят розділив з закарпатцями Апостольський Нунцій

На Закарпаття вперше прибув Апостольський Нунцій в Україні Високопреосвященний архієпископ Томас Едвард Ґалліксон, котрий взяв участь у різдвяних богослужіннях.

 

6 січня в Ужгородському кафедральному соборі відбулося Велике Повечір’я Різдва Христового, яке очолив Преосвященний владика Мілан. Також був присутній Преосвященний владика Сілард Керестеш, єпископ-емерит Гайдудорозький з Угорщини. На молитву до собору прийшло багато людей, щоби через молитву прославити нованародженого Ісуса.

Прийшло також багато дітей, щоб подивитися на гарний вертеп та на немовля Ісуса, якого владика Мілан наприкінці святкової Утрені під урочистий спів тропаря «Рождество Твоє, Христе Боже наш» поклав до ясел. По завершенні молитви було зачитано Різдвяне привітання Преосвященного владики Мілана. Єпископ також особисто привітав всіх зі світлим святом Рождества Христового.

 

 

 

 

 

 

 

Наступного дня, на празник Рождества Христового 7 січня, радість свята розділив з нами Його Високопреосвященство архієпископ Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський Нунцій в Україні. Знаково, що цього року ми відзачали 20-е Різдво з часу повернення нашого собору.

Перед святковою Архієрейською Службою Божою Апостольський Нунцій разом з владикою освятили два катехизаційні класи у резиденції Мукачівських єпископів. Після освячення класів під супровід дзвонів духовенство процесійно вирушило до собору. У дверях храму настоятель ставрофорний протоієрей Іван Тидір разом із кураторами храму привітав квітами, хлібом і сіллю архієпископа Томаса, владик Мілана та Сіларда. Архієрейську Службу Божу співслужило 12 сящеників, співом супроводжував кафедральний хор ім. Блаженного Теодора.

Після Служби Божої високопреосвященний архієпископ Томас Едвард Ґалліксон звернувся до присутніх з вітальним словом українською мовою:

“Щиро дякую Вашому Преосвященству, духовенству та вірним Мукачівської греко-католицької єпархії за запрошення святкувати Різдво цього року тут із вами.

Разом славімо Бога за те, що Він не лише дав нам ласку пережити ще одне Різдво, але й тому, що ми свідчимо нашу радість та втіху, оскільки вдвадцяте відправляється Божественна Різдвяна Літургія у вашому кафедральному храмі, поверненому для Богослужінь. Цей рік є особливий, тому що таким чином завершується ювілейний єпархіальний рік, який присвячений пам’яті єпископа Мукачівського блаженного Теодора Ромжі.

У сяйві таємниці Дитятка, народженого у Віфлеємі, бажаю всім вам як сьогодні, з нагоди Різдва та початку Нового року, так і завжди оновленої радості у вірі, у справжній вірі, яка є нашою силою, істинною та довговічною.”

Потім владика Мілан нагородив орденами III ступеня священномученика Теодора архієпископа Томаса та владику Сіларда, а також отців Яна Лемеша, Міхала Москала та Нікіфора Петрашевича (найстаршого священика нашої єпархії (97 років), якого у 1941 році рукоположив владика Олександр Стойка).

Після цього владики вирушили до с. Великі Лази деканату Ужгород-район. Тут на них чекали молодь та вірники, які вже 21 рік моляться на цвинтарі під відкритим небом біля свого храму, який 1949 року був несправедливо відібраний в нашої громади і  в котрому зараз моляться православні вірники Московського патріархату. Незважаючи на судове рішення Верховного Суду України, судовиконавцям не вдалося впровадити почергове моління через жорстокий опір деяких православних. З хлібом і сіллю чекала молодь Високопреосвященного архієпископа Томаса та подарувала йому теплі вірші, а також коляду. Після привітання Апостольський Нунцій сказав слово до пастви і пообіцяв, що буде інформувати Святішого Отця про страждання вірників. Всі владики разом уділили своє Архієрейське благословення.

Ввечері у реколекційному будинку с. Анталовці Середнянського деканату високопреосвященний владика Томас освятив новий мікроавтобус реколекційного будинку. В каплиці Чудотворної ікони Мукачівської Богородиці відбулася Велика вечірня, яку очолив архімандрит Петро Павло Береш та взяли участь архієпископ Томас і владика Мілан.

 

 

 

 

 

 

 

На свято Собору Пресвятої Богородиці, 8 січня, в Успенському соборі м. Мукачева відбулась різдвяна Архієрейська Служба Божа, яку очолив владика Мілан. Співслужили високопреосвящений владика Томас, а також вікарій Хустського вікаріату митрофорний протоієрей Тарас Ловска, настоятель собору ставрофорний протоієрей Йосип Ловска та 10 священиків. У часі Літургії уділено ієрейські свячення диякону Василю Солянику з Мукачева. Після Служби Божої високопреосвященний архієпископ Томас Едвард Ґалліксон звернувся до присутніх  з вітальним словом українською мовою. Потім відбулася Велика вечірня та святкове мирування.

Владики також помолилися перед чудотворною Іконою Пресвятої Богородиці у новому монастирі отців василіан.

Цього ж дня ввечері у кафедральному соборі м. Ужгорода відбувся великий різдвяний концерт, на якому були присутні високопреосвященний архієпископ Томас, владика Мілан, мер м. Ужгорода В. Погорєлов, Генеральний консул Угорщини Й. Бачкаї та Генеральний консул Словаччини М. Сладічек, а також велика кількість людей різного віку.

 

 

 

 

 

 

 

9 січня, на свято першомученика архідиякона Стефана, Преосвященного владику Мілана зустрічала з квітами молодь перед Вознесенським собором у Хусті. Тут він відслужив Архієрейську Служу Божу. Після Літургії молоді люди виступили перед владикою і присутніми вірниками з гарними колядками.

Надвечір владика Мілан навідався до молитовного місця поблизу с. Вільхівка в урочищі Джублик, де відслужив в каплиці вечірню. Під час вечірні брат Теодор (Станинець) з Іршави склав треті тимчасові обіти.

zakarpatpost.net