«Губернатор» підтримує ідею розвитку гідроенергетики

У 2012 році Закарпаття продовжуватиме розвиток малої гідроенергетики. Про це 17 січня під час прес-конференції заявив голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида.

Отакий спосіб заганяти річки в труби О.Ледида вважає правильним. У такий спосіб він намагався спростувати публікації про те, що будівництво малих гідроелектростанцій зруйнує туристичну привабливість Закарпаття.

— До прикладу, у Швейцарії майже 73% енергії виробляють гідроелектростанції – у цьому вбачаю надзвичайний потенціал, – сказав Олександр Ледида.  – Наприкінці 30-х років минулого століття на території нинішнього Закарпатті цим займався уряд Чехословаччини. Тоді ж, нагадаю, були збудовані Ужгородська й Оноківська ГЕС. У той час потенційно вигідними для малої гідроенергетики та побудови малих гідроелектростанцій було визначено  майже 300 місць. Нині доводиться чути, що, мовляв, будівництво таких споруд повністю зруйнує природу краю. Мала гідроенергетика тим і відрізняється від великих електростанцій, що працює локально. Тобто, на перепаді висот, на руслі річки ставиться ГЕС, яка жодним чином не впливає на природні річкові процеси – такі як міграція чи нерест риби».

Голова Закарпатської облдержадміністрації повідомив, що обласна влада максимально прискіпливо ставитиметься до цих проектів – насамперед, з екологічної точки зору.

— Хочу запевнити усіх, що ніхто не дозволить будівництво станцій, які нестимуть шкоду екології  Закарпаття. І навіть ті, хто критикує будівництво ГЕС, все одно залишаються споживачами електроенергії, бо сучасне життя не можна уявити без кавоварки, мікрохвильової печі чи холодильника. Безумовно, сьогодні найдешевшою є атомна енергія, але на прикладі японської Фукусіми ми побачили, що навіть на сучасній АЕС можуть виникати проблеми.

На думку Олександра Ледиди, для Закарпаття найкращим варіантом є гідроенергетика, використання сонячної енергії та енергії від переробки сміття.

Прес-центр Закарпатської ОДА