Україна у сніговому полоні

Великих морозів ще не було, проте жертви незначних “мінусів” уже є.

 Двоє людей – у Вінницькій та Тернопільській областях – померли від переохолодження, повідомляє ТСН. Понад 70 населених пунктів у семи областях залишилися без електропостачання. Непроїзні дороги на Чернігівщині. Там не можна дістатись до сорока сіл. А у Дніпропетровській та Запорізькій областях рятувальники визволили зі снігових заторів на трасах понад півтисячі транспортних засобів.

Суцільні замети, засніжені дороги та практично нульова видимість на Запоріжжі. Стихія майже паралізувала рух одразу у кількох районах. Проїхати по деяких шляхах можна було лише на військовій техніці.

У південних районах снігові кучугури сягали метрової висоти. У заметах застрягали навіть позашляховики. Деякі водії чекали порятунку кілька годин.

В МНС кажуть: протягом доби зі снігових заметів витягли понад 300 автомобілів. Найбільше клопоту було з вантажівками. “Великі вантажні автомобілі, фури на трасі, – пояснює начальник оперативної частини ГУ МНС у Запорізькій області Олександр Сичов. – Десь не впорався з керуванням на слизькій трасі, став поперек, машини не можуть проїхати…”

Тим часом бердянські даішники звільнили зі снігового полону авто, у салоні якого перебувало тримісячне немовля. Батько був на межі нервового зриву. “Найближчим часом необхідно було годувати немовля, – каже прес-офіцер УДАІ у Запорізькій області Максим Вертепний.- А там дитина на штучному вигодовуванні. Необхідно було розігріти їжу. Необхідні були якісь елементарні людські блага – це світло, вода там…”

На трасах Дніпропетровщини перемети на дорогах перевищували півтора метри. Водії викликали рятувальників просто до кучугурів, із яких не могли вибратися. Туди кинули усю наяву техніку – дві з половиною сотні машини, з-поміж них  були машини на гусеничному ходу. Загалом зі снігової пастки визволили півсотні людей, серед них – двоє дітей. “Було налипання мокрого снігу, – каже речник ГУ МНС у Дніпропетровській області Дмитро Вдовиченко. – Але через те, що температура була нижче нуля, цей шар снігових заметів постійно збільшувався. Особливо, коли надувало з полів, деякі шляхи сполучення можна було не побачити”.

145 залізобетонних електроопор упали на Одещині, не витримавши ваги обледенілих дротів. У регіоні лив дощ, потім вдарив мороз, а відтак пішов сніг. В Ізмаїльському районі його за добу випала місячна норма. Під вагою снігу не встояли і дерева. Відтак 49 населених пунктів у регіоні залишилися без світла. Ремонтні бригади працюють у посиленому режимі, проте в усі аварійні райони дістатися поки не можуть. Не вся техніка може нормально рухатися по тих ділянках електромереж степової частини області і на полях. Машини провалюються і грузнуть.

До Луганську, щоб уникнути заторів на дорогах, не впускають великовантажний транспорт. Фури даішники перенаправляють об’їзними шляхами. Особливо на ділянках з підйомом. Натомість пасажирських приватних перевізників суворо попередили: з маршрутів ні на крок, до останнього пасажира. Щоб усі люди у заметіль змогли дістатися додому, працівників держпідприємств сьогодні відпустили з роботи о другій дня.

tsn.ua