За підсумками 2011 року злочинність серед неповнолітніх в Закарпатській області зменшилась на 5,3%

Уповноважений Президента України з прав дитини відвідав установу виконання покарань в УжгородіУповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко з інспекційним візитом відвідав Закарпатську установу виконання покарань №9 в місті Ужгороді, де сьогодні перебуває з робочою поїздкою.

Мета візиту – моніторинг дотримання та реалізації прав дітей, яких утримають в установі. На даний час в Закарпатській установі виконання покарань №9 утримується 14 неповнолітніх ув’язнених віком від 14 до 18 років.

У ході візиту Уповноважений Президента України з прав дитини наголосив на необхідності вдосконалення системи профілактики дитячої злочинності, реабілітації дітей, які в конфлікті із законом, зокрема проведення якісної роботи з дітьми, які повторно вчинили злочин.

Більшість дітей, які утримуються в установі – засуджені за крадіжки. На переконання Ю.Павленка, до дітей застосовуються надто жорсткі покарання за такий вид злочину. Україна ратифікувала низку міжнародних документів та стандартів щодо захисту прав дітей, які перебувають у конфлікті із законом, однак її політика й досі залишається переважно каральною.

Ми зобов’язані, і відповідне завдання поставлене Президентом України, перейти від карального до відновного правосуддя щодо дітей, які перебувають у конфлікті із законом, яке має на меті зменшення застосування кримінальних покарань щодо дітей, заявив Ю.Павленко.

За підсумками 2011 року злочинність серед неповнолітніх в Закарпатській області зменшилась на 5,3%. Регіон увійшов до десятки областей по Україні, в яких відбулось зменшення злочинності серед неповнолітніх.

Водночас на 39% збільшилася рецидивна злочинність серед дітей (57 проти 41); на 50% зросла кількість розбійних нападів; на 200% – незаконне заволодіння транспортним засобом.

Під час візиту Уповноважений Президента України з прав дитини також провів зустріч та поспілкувався з усіма дітьми, яких утримують в установі.

В інтересах забезпечення прав дітей, які знаходяться в конфлікті із законом, працюватиме і створена Президентам України робоча група з питань реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо дітей в Україні. Як уже повідомляв Ю.Павленко, робоча група на постійній основі здійснюватиме моніторинг процесу створення в Україні такої системи кримінальної юстиції щодо дітей, яка забезпечуватиме законність, обґрунтованість та ефективність кожного рішення щодо дитини, яка потрапила у конфлікт із законом.