На Берегівщині відбудеться Міжнародний фестиваль різників

У суботу 28 січня в селі Геча Берегівського району вже вшосте відбудеться традиційний Міжнародний фестиваль різників свиней.

Захід розпочнеться о 7-й ранку перед будівлею сільської ради, де зберуться гентеші.

Як розповів у телефонній розмові голова Гечанської сільради Андрій Мештер, цьогоріч на участь у фесті зголосилося 20 команд (19 вже підтвердило участь), серед яких 5 – із Угорщини, 2 – із Сербії, решта – місцеві. Їх кількість з кожним роком зростає, каже голова, торік, до прикладу, було 16 команд.

Цьогоріч за «гентешівською» традицією різників спочатку пригостять гарячим вином та домашньою горілкою, і лише після цього вони візьмуться за роботу – ловитимуть та різатимуть свиней, обпалюватимуть тушу соломою. Голова села зазначає, що свині будуть місцеві і важитимуть не менш ніж 120 -160 кг, мовляв, аби було з чого солонину топити. Впродовж дня туристи стануть свідками приготування національних угорських страв із свинини. А це: гурка, шойт, пікниця. Звісно, свіжину можна буде купити та скуштувати. Добре вона смакуватиме із вином чи паленкою, які представлять на фесті місцеві винороби.

Розбавить кулінарну частину після урочистого відкриття заходу, яке заплановане на 13 -у годину, культурно – розважальна програма в місцевому будинку культури. Чекають в цей день і чимало туристів. Сільський голова каже, що спеціально на фест вже зголосилося приїхати близько 100 туристів, яких розмістять в місцевих садибах. Якщо туристичних хат у Гечі не вистачить, то гостей поселять в газдів у сусідньому селі.

Оксана Штефаньо

Час Закарпаття