Лише 391 закарпатський випускник зареєструвався на ЗНО

Цього року навчальний рік завершуватиметься для різних класів по-різному У перших- восьмих та десятих класах навчання закінчиться 25 травня, у дев’ятих – 14 травня, в 11 класах – 3 травня. Зрозуміло, що зміна графіку пов’язана з проведенням в Україні Євро-2012.

Вже з 15 травня починається зовнішнє незалежне оцінювання, Першим предметом, який здаватимуть випускники, стане хімія, 7 червня відбудеться тестування з останнього предмета – біології.

Про це повідомив Михайло Мотильчак, начальник управління освіти Закарпатської ОДА, на прес-конференції, яка відбулася у прес-центрі «Закарпатська правда».

Крім того, Михайло Андрійович нагадав, що реєстрація на ЗНО завершиться 20 лютого і закликав не відкладати подачу документів на останні дні.

На сьогодні проходити тестування зголосився всього 391 учасник. «Я розумію, що це пов’язано зі святами, але 20 лютого вже близько, тому прошу не залишати реєстрацію на останні дні. Може трапитися помилка, неточність, процедура реєстрації не відбудеться і виникнуть проблеми проблеми. Час ще є, але відкладу вати в довгу скриню не варто. Думаю, вже всі визначилися, з яких предметів пройти тестування. Тим більше, кількість предметів зменшена з 5 до 4″, – наголосив головний освітянин області.

Цьогоріч при вступі до вузів враховуватимуться результати оцінювання та середній бал атестату. А також додаткові бали для лауреатів 4 етапів Всеукраїнських олімпіад та тих, хто захищав роботи у малій академії. Таких в цілому по області не багато. Торік було менше 40 чоловік, навряд чи буде більше й у 2012-му.

Загалом, каже Михайло Мотильчак, на Закарпатті хочуть проходити ЗНО доволі мало випускників. Торік з 9000 тисяч випускників зареєструвалися на тестування лише 54%, в той час як по Україні цей показник становив 65-75%. Більше того, ще 10-12% із зареєстрованих на тести в підсумку не з’явилися. Однак великої біди в цьому освітянин не бачить, нагадуючи, що здобуття вищої освіти – це право, а не обов’язок. Можливо, низький відсоток бажаючих пройти оцінювання пов’язаний також із тим, що на Закарпатті проживає багато представників національних меншин – насамперед мова про угорців. Хоча тестування й не мало б становити для них проблему, адже вони мають право здавати ЗНО тією мовою, якою навчалися в школах.

 Час Закарпаття