Закарпаття: “Бібліоміст” обладнав комп’ютерами та Інтернетом 4 районні бібліотечні системи

Сучасна технологічно забезпечена бібліотека на вітчизняних просторах стає реальністю. Відходить у минуле думка, що бібліотека  –  застаріла “книгозбірня”. Сьогодні на часі переконання , що бібліотека це  потужний комунікаційний центр. Закарпатські бібліотеки вже ступили на “міст” інновацій, де роблять перші, але впевнені кроки вперед. А допомагає їм у цьому програма “Бібліоміст”.

Протягом останніх двох років, дякуючи  “Бібліомосту”  комп’ютерами та доступом до мережі Інтернет обладнано 4 районні бібліотечні системи Закарпаття  (районні бібліотечні системи Виноградівського, Рахівського, Перечинського та Іршавського районів). Районні бібліотечні системи отримали  60 комп’ютерів, 16 сканерів, 16 наборів мережевого обладнання на 307 348 грн.  А бібліотеки  с. Мала Копаня   Виноградівського району  та с. Майдан Міжгірського району отримали  гранти на реалізацію проектів місцевого розвитку  на суму 32 000  грн. Також у приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки    з 2010 року діє регіональний  тренінговий центр, у якому розміщено 10 комп’ютерів, мультимедійний проектор, принтер, сканер та мережеве обладнання на загальну суму  62 435 грн.  В рамках діяльності тренінгового центру бібліотекарі області, користувачі бібліотеки мають змогу безкоштовно  отримувати нові знання щодо роботи на комп’ютері та в мережі Інтернет.

Наразі на розгляді конкурсної комісії програми “Бібіломіст” знаходяться проектні заявки ще 8 районних центральних бібліотечних систем Закарпаття.

Унікальна в своєму роді програма культурного розвитку “Бібліоміст” не має аналогів в Україні. “Бібліоміст” – це партнерська робота кількох потужних іноземних організацій, які вирішили внести “світло” українські бібліотеки. Так, Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант, а втілити його в життя  взялись Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Проект “Бібліоміст” розрахований на 4 роки та покликаний перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри і підвищити їх роль у вітчизняному суспільстві. В його основі лежить модернізація доступу громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою, навчання та розвитку організаційної спроможності, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.

До 2013 року у рамках програми “Бібліоміст” більше  1500 публічних бібліотек України будуть обладнані комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники, тобто те, що бібліотеки ніколи б не придбали самотужки.

Фахівці бібліотек, які долучаються до програми, проходять навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим.

chas-z.com.ua