В УУБА-КаУ молились за героїв

В УУБА-КаУ молились за світлу пам’ять героїв бою під Крутами.

29 січня 2012 року, в день ушанування пам’яті героїв, що полягли у нерівному бою під Крутами Чернігівської області 1918 року, ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету професор, архімандрит Віктор (Бедь) в співслужінні помічника ректора з богослужбової практики, благочинного академічного храму, протоієрея Євгенія Шелевія та керівника прес-служби протоієрея Ігоря Ковальчука в Кирило-Мефодіївському академічному храмі відправили заупокійну літію за полеглими українськими патріотами, що виявили збройний опір багаточисельній інтервентській російській Червоній армії 29 січня 1918 року в обороні Української Народної Республіки.
Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути між Ніжином і Бахмачем (нинішня Чернігівська область) між військами більшовицької Росії (чотири тисячі воїнів) і добровольцями-студентами київських навчальних закладів (триста чоловік), які захищали державну незалежність  Української Народної Республіки.
 
29 із них, які втрапили у полон до червоноармійців, були розстріляні біля приміщення залізничної станції. У березні 1918 року їхні тіла були перевезені до Києва і урочисто поховані на Оскольдовій могилі.

Загиблі у бою студенти отримали звання “Героїв Крут”, а їх подвиг став прикладом високого патріотизму та відданості інтересам свого народу і держави для послідуючих поколінь українців, повідомляє прес-служба УУБА-КаУ.

zakarpattya.net.ua