За Шандором Петефі спостерігають відеокамери

Встановити камери на пл. Петефі ужгородська влада збиралася давно. Кілька нещодавніх неприємних прецедентів із пошкодженням пам’ятника угорському поету й революціонеру Шандору Петефі викликали мало не міжнародний скандал.

Зрештою, такі неприємності протягом останніх 2 років ставалися в місті й з іншими монументами. Щоправда, дещо з меншим резонансом, проте регулярно. Тож Ужгородська міська рада вирішила боротися з вандалізмом з допомогою… камер. На щастя для порушників, не тюремних, а лише відео. «Програму впровадження відеоспостереження в Ужгороді» міська рада затвердила ще в грудні минулого року.

«За територією на Поштовій площі вже сьогодні ведеться нагляд з раніше встановлених відеокамер», – розповів у коментарі «Замку» начальник міліції громадської безпеки Ужгорода В’ячеслав Григор’єв.

Також пан В’ячеслав зазначив, що камеру на днях встановлено вже й поблизу багатостраждального пам’ятника Петефі. «Потрібні кошти були виділені й міськрадою, і Генеральним угорським консульством», – зазначив начальник міліції громадської безпеки.

Заступник генерального консула Угорщини Ендре Саліпскі, у свою чергу, коментуючи встановлення камери біля пам’ятника Петефі, наголосив: «Цей захід здійснювався в рамках «Програми східного партнерства» Євросоюзу, а також у рамках співпраці консульства з міською владою. Камера спостереження направлена не лише на сам пам’ятник, – в її огляд потрапляє більша частина площі. Таким чином ми прагнули допомогти слідкувати загалом за порядком у центрі міста, а не лише оберігати пам’ятник».

Що ж до відсутності останнім часом патрульних поблизу монумента (ще зовсім недавно їх можна було побачити неподалік бронзової скульптури майже цілодобово), В’ячеслав Григор’єв зазначив: «Наряди не зменшені. Річ у тім, що черговим міліціонерам розширені межі па­трулювання, таким чином, вони обходять більший маршрут. Проте тримають у полі зору увесь центр.  У нас завдання більш широке – стежити за дотриманням правопорядку в усій центральній частині міста. Саме на це й спрямовані зусилля патрульної служби».

Що ж, залишається сподіватися, що подвійний нагляд – як чергових міліціонерів, так і всевидючих «очей» відеоприладів – дасть результати, і кількість правопорушень у центрі міста суттєво зменшиться.

Наталія Тернавська

zakarpattya.net.ua