Громадськість Закарпаття виступає за спрощений порядок митного оформлення

Першого лютого в Чопській митниці відбулося чергове засідання Громадської ради за участю головуючих Мирослави Каламуняк та заступника начальника Служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Юрія Федорчука.

Під час заходу обговорювалися питання здійснення електронного декларування та відповідальності перевізників, після внесених змін до діючого Митного кодексу тощо.

Представники громадськості зазначили, що проведення митного оформлення у спрощеному порядку для підприємств, які відповідають певним визначеним критеріям, позитивно впливає на зовнішньоекономічну діяльність. Також це є значним кроком до зменшення бюрократичних процедур та проявів корупційних дій. Суб’єкти ЗЕД, внесені до «білих» та «зелених» списків, відчули реальне покращення процесу митного оформлення товарів. Подібна ідеологія вдосконалення митного оформлення закладена і в проекті нового Митного кодексу.

 Однак, на думку членів Громадської ради при Чопській митниці, виключення права Держмитслужби  встановлювати спрощений порядок застосування процедур митного контролю і митного оформлення, які згідно Постанови КМУ від 05.10.2011 № 1016 втратили чинність, – є суттєвим кроком назад. Тому представники громадськості оголосили своє звернення до Кабінету Міністрів України внести зміни в порядок сприяння в митному оформленні для чесних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. За словами Голови Громадської ради при Чопській митниці Мирослави Каламуняк, встановлений раніше Держмитслужбою України порядок сприяння зовнішньоекономічній діяльності підприємств, які мають значні об’єми експортно-імпортних операцій та не допускають при цьому порушень чинного законодавства, у повній мірі відповідав європейським нормам.

 У своїй промові заступник начальника Служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Юрій Федорчук розповів присутнім про основні вимоги Закону України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності, які вже діють з 17 січня цього року. Відтепер правопорушник несе не кримінальну, а адміністративну відповідальність за незаконне переміщення товарів та сплачує чималі штрафи.

 Відтак, за неповні два тижні Чопською митницею вже запроваджено 19 справ про порушення митних правил за ст.ст.351, 352 Митного кодексу України на загальну суму майже 1 мільйон гривень. Наразі здійснюються провадження по цим справам, які будуть направлені в судові інстанції для остаточного рішення.

 Наприкінці засідання усі присутні зазначили, що Чопська митниця максимально відкрита для партнерських відносин, як з бізнесом, так із громадськістю, вчасно надає кваліфіковані консультації з митного законодавства.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці