Під Мукачевом на фермі розводять …страусів

Одним із цікавих представників фауни є страус. Наукова назва цього птаха в перекладі з грецької означає «горобець-верблюд». Африканський страус – найбільший з сучасних птахів. Його зріст сягає 270 см, а важить він до 175 кг.

В той час, як у світі розводять страусів вже півтора століття, в Україні промислове страусівництво лишень зводитися на ноги та набуває популярності. Ця тенденція не оминула і Закарпаття. Піонером у цій справі є фермер із Хуста Василь Перец, який понад 10 років займається розведенням цих африканських пернатих. Загалом на теренах Срібної Землі існує ще кілька таких господарств. Серед них і міні-ферма, яка розташувалася поблизу Мукачева.

І хоча Закарпаття за своїм кліматом аж ніяк не Африка, а за вікном лежить сніг та тріщать морози, страуси чудово адаптувалися. Для їхнього комфортного життя на фермі створено усі умови – їжа та вода, простора територія, два вольєри та прекрасний краєвид на замок «Паланок». Тут вони радо зустрічають гостей ферми та позують на фотокамеру. Відвідувачі можуть пригостити африканських «горобців» спеціально заготованою соломою. Але не втрачайте пильності, можуть і вщипнути… «Найбільше вони люблять нашу капусту та яблука», – по-секрету розповів доглядач. І якщо люди не з’їдять страуса, то він може дожити аж до 70-річного віку. Але спокуса скуштувати «делікатес» велика, адже на відгодовування одного птаха до 100 кг (забійна маса) потребується лише 13-14 місяців, а його м’ясо має дієтичні властивості та не містить холестерину.

Щоб подивитися на екзотичних африканських «мігрантів» потрібно сплатити усього 5 гривень з людини. Знайти міні-ферму також дуже легко – один кілометр від Мукачева, якщо їхати у сторону Берегова.

Олександр ВАСИЛОВКА