Лілія Гриневич : «Законопроект «Фронту Змін» може визначити стратегію розвитку вищої освіти в Україні на найближчі 10 років»

В рамках робочого візиту на Закарпаття завітала координатор напряму «Суспільство знань» «Фронту Змін», перший директор Українського центру оцінювання якості освіти Ліля ГРИНЕВИЧ. В прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» у форматі відкритої телефонної лінії вона поспілкувалася з читачами та присутніми на прес-конференції журналістами.

 

Триває обговорення законопроекту №9655-1 «Про вищу освіту», внесеного до Верховної Ради лідером «Фронту Змін» Арсенієм Яценюком і членом партії Лесею Горобець. Це альтернативний документ до того, який пропонує на розгляд парламенту уряд. Адже відповідей на проблеми сучасної української вищої школи влада не дає та жодних зауважень від університетів урядові  законотворці в тексті свого документу не врахували.

Лілія Гриневич зауважила, що на сьогоднішній день українська освіта повністю відірвана від життя, державне замовлення у навчальних закладах – від економічних потреб, готові фахівці – від ринку праці. Згідно з даними КРУ, за останні 3 роки в Україні 49 тис. випускників ВНЗ, на підготовку яких було витрачено 2,5 млрд. грн., після закінчення вишів залишилися без роботи. А на одне вакантне місце економіста в Державній службі зайнятості претендує 39 осіб.

 

 

 

 

 

 

Законопроект «Фронту Змін» з точки зору інновацій освітяни вже нарекли революційним. Його автори визначили ключові моменти, які повинні кардинально змінити місце освіти в системі державних пріоритетів. Зокрема, мова йде про механізми справжньої автономії вишів (академічної, фінансової, кадрової), мінімізацію державного втручання у діяльність ВНЗ, створення незалежної від виконавчої влади системи забезпечення якості вищої освіти, запровадження грантової системи фінансування за принципом «Гроші ідуть за людиною». Також звертається важлива увага на питання наукової діяльності викладачів, реалізації справжнього студентського самоврядування.

Лілія Гриневич не приховує, що проект Закону, розроблений її командою, не бездоганний. І готова вислухати зауваження. Так дискусія розгорілася під час зустрічі з представниками провідних вишів Закарпаття, що відбулася цього ж дня в офісі обласної організації «Фронту Змін». Науковці пропонували чіткіше розписати деякі норми запропонованого закону, аби уникнути подвійного тлумачення чи можливості трактувати його на чиюсь користь. Також йшлося про невідповідність вітчизняних і закордонних наукових ступенів і вчених звань, статус вищого навчального закладу, доцільність об’єднання вишів. Усі слушні пропозиції Лілія Михайлівна зафіксувала та закликала всіх, кому не байдуже майбутнє вищої освіти, долучитися до обговорення законопроекту у Facebook на сторінці групи «Разом за кращу вищу освіту». Зауваження та пропозиції можна також надсилати на адресу: glm@frontzmin.org. Результати широкого обговорення проекту будуть враховані при підготовці тексту до другого читання, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі Закарпатської обласної організації політичної партії «Фронт Змін».

Щодо можливої реакції влади на освітянські ініціативи опозиції, то у «Фронті Змін» до неї готові. «Ми вважаємо, що цей законопроект може визначити стратегію розвитку української вищої освіти на наступні 10 років. Від свого ми не відступимо, хоч і цілком свідомі того, що влада ігноруватиме його тільки тому, що його подала опозиція. Якщо ж провладна «диригована» більшість виявиться нездатною проголосувати за цей прогресивний законопроект, який знімає з українських вишів тиск ручного управління міністерством, то ми підготуємо відповідні поправки до другого читання провладного проекту, прийнятого за основу», – повідомила Лілія Гриневич.

І додала: «Ми стоїмо на твердих позиціях підвищення якості і доступності вищої освіти в країні, чесної конкуренції між вишами, входження в європейський освітній простір. Якщо нам не вдасться їх реалізувати при цьому складі ВР, ми обов’язково це зробимо демократичним складом наступної Верховної Ради».

фото: П. Білецький (фотошкола Віктора Марущенка)

zakarpatpost.net