ЗМІ: В УПЦ МП стався переворот

Рішення останнього Священного синоду, що відбувся 26 січня, без участі Блаженнішого митрополита Київського Володимира, фактично передбачає усунення його від будь-яких важелів управління церквою, пише ZN.UA.

“Влада зосередилася головним чином в руках Синоду, а точніше, деяких його учасників. Все це дозволило спостерігачам говорити про “переворот” в УПЦ, а самих “синодалів” порівняти з ДКНС”, – пише видання.

Крім того, ще одним результатом засідання Синоду стало те, що в результаті усунення від влади в УПЦ митрополита Володимира, контроль над церквою взяли архієреї, що фінансуються бізнесменом, церковним меценатом Віктором Нусенкісом. А він на літньому Ювілейному Соборі УПЦ відкрито оголосив про те, що йде в опозицію до митрополита Володимира.

“Якщо вірити офіційним коментарям, що з’явилися після Синоду, предстоятель УПЦ зобов’язаний підкоритися рішенням Синоду. У крайньому випадку він може записати свою “приватну думку”. Він не може просто “скасувати” ці рішення. І в такому положенні митрополит Володимир буде перебувати доти, поки не виявиться “повністю здатний виконувати свої обов’язки”. Хто визначить, чи здатний він їх виконувати і в якій саме мірі? Всім відомо, що стан здоров’я предстоятеля не блискучий вже багато років. Чи означає це, що з посиланням на медичні висновки його в будь-який момент можна оголосити “недостатньо здоровим”?” – зазначає газета.

Як йдеться в статті, історія з Синодом змушує задуматися про подібну можливість. Згідно з інформацією секретаря митрополита Володимира, предстоятель УПЦ був готовий проводити Синод і чекав архієреїв до себе в лікарню. Чекав до самого вечора, поки йому не повідомили, що засідання вже відбулося, а його просто “не хотіли турбувати”.

“Відсутність на засіданні Синоду митрополита Київського дозволило вирішити важливу проблему: затвердити комісію з перегляду Статуту УПЦ – саме те питання, яке викликало скандал на літньому Соборі. В результаті до цієї комісії увійшли і зайняли ключові позиції люди, дуже далекі від ідеї автономії УПЦ. І це можна вважати маленькою, але дуже важливою перемогою Московської патріархії та її найближчих союзників в українському Синоді. Адже якщо вирішити проблему Статуту УПЦ, привівши його “у відповідність до Статуту РПЦ”, вже буде неважливо, хто стане (або навіть залишиться) митрополитом Київським – юридично залежність УПЦ від Московської патріархії буде закріплена, українське священоначаліє змушене буде діяти в рамках Статуту. Цілком можливо навіть, що у всій цій історії з “синодальним переворотом” насправді всього одна підоснова – створити “потрібну” комісію з перегляду Статуту”, – зазначає автор статті.

Як відомо, Українська православна церква Московського патріархату – найбільше релігійне об’єднання України за чисельністю парафій і священнослужителів.

ZN.UA

One thought on “ЗМІ: В УПЦ МП стався переворот

  • 06.02.2012 at 17:59
    Permalink

    “Як відомо, Українська православна церква Московського патріархату – найбільше релігійне об’єднання України за чисельністю парафій і священнослужителів”. А чи не прийшла пора написати чесно: хто, коли і як отримав: парафії та майно, з приходом комуністів до влади в Закарпатті?

Comments are closed.