На Міжнародному фестивалі вина у Берегові готуватимуть чар-зілля

Напій не вперше пропонуватимуть гостям фестивалю, адже у попередні роки багато хто випробував на собі його чарівну дію. За свідченнями очевидців, сьогодні на Берегівщині є кілька сімейних пар, романтичні стосунки котрих почалися після скуштування “напою кохання”.
Про це, а також про сам фестиваль, говорили у прес-центрі “Закарпаття”.

За словами голови оргкомітету Йосипа Галайди, фестиваль вина на Берегівщині є міжнародним та проводитиметься уже 12-тий раз поспіль. Триватиме хмільне свято три дні — з 17 по 19 лютого. Розпочнеться захід о 9.00 у п’ятницю відкриттям виставки-ярмарку. Крім того, в рамках фестивалю — виставка-продаж обладнання для виноградарства та виноробства, книжкова виставка-ярмарок спеціальної літератури, представлення закарпатських сирів: бринзи, бурди, селиського сиру, конкурс для кухарів, розіграш лотереї, концертна програма, святковий марш.

“На сьогоднішній день про участь у фестивалі заявили 54 винороби. Щоправда, реєстрація не завершена — у охочих іще є можливість, адже заявки досі приймаються. Для зацікавлених повідомляю телефон: 099-56-27-122. Там відповість пані Андріана, вона реєструє”, — сказав Йосип Степанович.

Як повідомив Йосип Галайда, під час фестивалю відбудеться урочисте прийняття восьми нових лицарів та придворних дам (фрейлін) до Винного лицарського Ордена Св. Венцела. До речі, сам Йосип Степанович є одним із 37 членів цього ордена — громадської організації, зареєстрованої у 2004 році. “Серед наших членів є також представники інших країн. Усі вони, згідно із статутом, повинні мати стосунок до вина або виноградарства. В урочистій обстановці новобранець складає присягу. І відтепер він повинен вживати не воду, а вино”, — сміється голова оргкомітету фестивалю.

У свою чергу Наталія Гриценко, національний експерт України при «UNIDO» OOН «Вино і коньяк», фрейліна винного лицарського ордена св.Венцела, звернула увагу присутніх на корисні якості вина. Вона повідомила, що сьогодні територія Закарпаття площею в 4809 га  перебуває під виноградниками.

За її словами, лише у Берегівському та Мукачівському районах — по 1 тисячі га, а от у Виноградові, найтеплішому районі нашої області, залишилося не більше 500 га. “До винограду і вина треба ставитися як до містичного продукту, котрий не могли до кінця розгадати і, до речі, цього ніколи не станеться. У вині знайдено 800 компонентів. Уявіть, у маленькій краплі — понад 30 амінокислот, понад 12 мікроелементів!  Особлива повага дубильним  і барним речовинам, адже вони працюють у наших капілярах, як йоржики, очищуючи судини від холестерину зсередини”, — зазначила Наталія Гриценко і порадила вживати вино вранці, в обід і увечері. Потроху, але систематично. 

zakarpatpost.net