Олександр Ледида та Федір Ващук обговорили питання закарпатських вишів

Саме актуальні питання діяльності закарпатських вишів стали темою розмови голови облдержадміністрації Олександра Ледиди та ректора Закарпатського Державного університету Федора Ващука.

Серед обговорених питань – і ефективність використання земель, які належать університетам, і отримання грантів на розвиток наукових проектів, й проблеми фінансування вузів. Не менш актуальним питанням для вишів залишається ефективне розподілення та самостійне залучення коштів. Адже часто єдиним джерелом покращенням матеріально-технічної та наукової бази є виключно державна чи обласна фінансова допомога.

Вирішення проблеми, переконаний ректор одного з найбільших вишів Закарпаття Федір Ващук – в оптимізації внутрішньої діяльності вищої освіти, та ефективній реорганізації мережі закладів. Останнє має стосуватись не тільки потужних державних університетів краю, а й всієї мережі.

Адже сьогодні в області працюють майже чотири десятки структурних підрозділів вищих учбових закладів. Водночас, студентам вони можуть запропонувати всього 5 спеціальностей, за якими не викладають в університетах державних. Якщо роботу закарпатської мережі вишів побудувати правильно, переконаний ректор ЗакДУ, щороку на розвиток вищої освіти можна залучати додатково десятки мільйонів гривень.

Очільник краю Олександр Ледида, зі свого боку, відмітив: для реального покращення ситуації у сфері вищої освіти ректори вузів мають виробити спільну позицію.

Конкретні пропозиції у письмовій формі, порадившись з колегами, Федір Ващук пообіцяв викласти у письмовій формі. Найдоцільніші з них врахують при розробці обласних освітянських програм, повідомили zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.

 

4 thoughts on “Олександр Ледида та Федір Ващук обговорили питання закарпатських вишів

  • 07.02.2012 at 19:05
    Permalink

    І сміх і гріх, як кажуть!
    Сміх, тому що усі розуміють: «майже чотири десятки структурних підрозділів вищих учбових закладів», як і десятки філіалів банків, як і десятки осередків політичних партій в одному, Закарпатському краї – нісенітниця, але – українська реальність! Очевидно й те, що від такої кількості структур: краяни – освідченішими не стали, як і багатшими, чи політично грамотнішими!
    Вища освіта стала непоганою годівницею для її організаторів та експлуататорів. А інтриги та скандали навколо, наприклад, об’єднання місцевих вишів – тільки підтверджують прибутковість та конкурентну гризню навколо «науки», вірніше, навколо отримання «вищої освіти», а ще точніше – дипломів та свідоцтв про останню! А ось це вже – гріх…
    Гріх ще у тому, що держава, як замовник спеціалістів для суспільства, ПОВИННА РЕГУЛЮВАТИ – процеси отримання бажаючими ВИЩОЇ ОСВІТИ, а не папірці про таку! Натомість «очільник краю» Ледида, пропонує самим ректорам вузів, виробити спільну позицію, себто… «домовитись»!
    Можна собі тільки уявити, що напропонує «порадившись з колегами, Федір Ващук» (як і кожен з ректорів, якого «прийме» на аудієнцію «очільник»), особливо з урахуванням «оптимізації внутрішньої діяльності вищої освіти, та ефективній реорганізації мережі закладів»…

  • 07.02.2012 at 19:07
    Permalink

    Розумно…

  • 07.02.2012 at 20:10
    Permalink

    І сміх і гріх, як кажуть! Сміх, тому що усі розуміють: «майже чотири десятки структурних підрозділів вищих учбових закладів», як і десятки філіалів банків, як і десятки осередків політичних партій в одному, Закарпатському краї – нісенітниця, але – українська реальність! Очевидно й те, що від такої кількості структур: краяни – освідченішими не стали, як і багатшими, чи політично грамотнішими! Вища освіта стала непоганою годівницею для її організаторів та експлуататорів. А інтриги та скандали навколо, наприклад, об’єднання місцевих вишів – тільки підтверджують прибутковість та конкурентну гризню навколо «науки», вірніше, навколо отримання «вищої освіти», а ще точніше – дипломів та свідоцтв про останню! А ось це вже – гріх… Гріх ще у тому, що держава, як замовник спеціалістів для суспільства, ПОВИННА РЕГУЛЮВАТИ – процеси отримання бажаючими ВИЩОЇ ОСВІТИ, а не папірці про таку! Натомість «очільник краю» Ледида, пропонує самим ректорам вузів, виробити спільну позицію, себто… «домовитись»! Можна собі тільки уявити, що напропонує «порадившись з колегами, Федір Ващук» (як і кожен з ректорів, якого «прийме» на аудієнцію «очільник»), особливо з урахуванням «оптимізації внутрішньої діяльності вищої освіти, та ефективній реорганізації мережі закладів»…

  • 08.02.2012 at 23:39
    Permalink

    Що ж, коньячний “пішов”, готується рейдерська атака на УжНУ та решту. А ви кажете – “освіта”… Зверніть увагу, перше питання було “ефективність використання земель, які належать університетам”.

Comments are closed.