Маленьким мігрантам на Закарпатті потрібні документи

На Закарпатті торік майже 108 мігрантів з-за кордону подали заяви про визнання їх біженцями з наданням офіційного статусу, а 77 таких осіб перебували в пункті тимчасового їх розміщення в Мукачеві.

Частина з них — діти, які шукають притулку без супроводу дорослих. Таких загалом в Україні майже 60. Потрапивши до країни без офіційного дозволу, вони виявилися практично не захищеними. Найбільшою проблемою є встановлення віку таких дітей. Адже якщо це підлітки, то часто досить важко встановити, досягли вони повноліття чи ні. Саме від цього залежить, чи влада може повернути їх до країни походження, чи вони мають право залишитися в Україні.

За словами регіонального представника Управління Верховного комісара ООН у Білорусі, Молдові та Україні Олдріха Андрисека, ці діти не мають українських документів, але проблеми і прагнення вони мають ті самі, що й їхні українські ровесники. Він зазначив, що на Закарпатті роблять все можливе для забезпечення потреб дітей-біженців.

Жителі краю до дітей-мігрантів ставляться гостинно, хлопці й дівчата отримують усю необхідну допомогу. Водночас ці діти прагнуть вивчати українську мову, бажають приносити користь нашому суспільству. На цьому наголосив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, позитивно оцінивши план дій Закарпатської обласної держадміністрації щодо захисту прав дитини — шукача притулку.

— Найчастіше від юних мігрантів мені доводилося чути запитання: чи може хтось видати документ, який би дав змогу їм залишитися в Україні, — зазначив Юрій Павленко. — На жаль, поки що немає чітко визначеного документа, який регулював би права цих дітей та визначав процедуру отримання дозволу для проживання в Україні й майбутніх прав на освіту, житло, працю тощо.

Тож нині досить актуальна проблема — врегулювання міжвідомчих неузгодженостей щодо перебування дітей шукачів притулку на території нашої країни. Посадовці працюють над її розв’язанням.

“Урядовий кур’єр”