Міліція зайнялася допитом журналістів через статті про псування білбордів Януковича

Журналістів Gazeta.ua викликали на допити у зв’язку з розслідуванням двох кримінальних справ за фактом пошкодження білбордів із зображенням Президента Віктора Януковича, повідомляє видання.

Приводом для цього стали публікації журналістів, в яких вони писали про пошкодження білбордів у Львові та Костополі Рівненської області.

З Личаківського райвідділу львівської міліції надійшов запит з проханням “надати список осіб, які працюють у львівській редакції “Газети по-українськи”, повідомити порядок висвітлення статей і фото на офіційній сторінці видання в Інтернеті”. Крім цього, в ньому запитувалося, “на яких підставах була надрукована стаття і фото”.

Позаштатного автора зі Львова Євгена Борисова, який надіслав статтю на поштову скриньку Gazeta.ua, вже викликали на допит 20 січня. З його слів, з ним “розмовляли” близько чотирьох годин, а перше, що у нього запитав слідчий: “Чи знаєш ти, як в міліції катують людей?” Після цього він в деталях почав розповідати, як саме проводять тортури.

Слідчий радив зізнатися в тому, що журналіст сам закидав білборд фарбою, щоб першим написати про це і таким чином стати відомим. Борисов розповів, що міліціонери відібрали у нього мобільний телефон, щоб нібито перевірити, чи не крадений він. Телефон повернули через півгодини, але скопіювали всю базу номерів. Зі слів знайомих автора, зараз правоохоронці обдзвонюють людей зі списку його контактів і теж викликають їх на допити.

“Приводом виклику в міліцію називають вбивство невідомого: “В Личаківському районі вбили таксиста. Телефон був у зоні дії вишки, у дії якого був телефон убитого таксиста”. Питали, щось бачили, могли б якось допомогти слідству”, – зазначили у виданні.

6 лютого на бесіду до міліції був викликаний інший кореспондент Gazeta.ua Віктор Гомоль. Йому зателефонував Василь Іваннюк з кримінального розшуку, лейтенант міліції Костопільського райвідділу міліції. Зі слів міліціонера, він хотів би дізнатися, звідки журналіст отримав інформацію для статті.

“Хоча в тексті чітко написано, хто про це розповів і кому належать фото. Журналіст навіть не виїжджав на місце події. При цьому Василь Іваннюк зазначив, що саме Віктор Гомоль “є ініціатором порушення кримінальної справи”, оскільки він висвітлив цю подію”, – додали в Gazeta.ua.

Зараз правоохоронці вирішують, вимагати від журналіста лише пояснень або викликати на допит.

З початку року до міліції надійшло безліч повідомлень про псування фарбою білбордів із зображенням Януковича, зокрема, з Києва, Волинської, Запорізької, Львівської, Рівненської областей та інших регіонів країни. Міліція порушила вже кілька кримінальних справ за статтею “хуліганство”.

www.ukranews.com