Європа перекрила фінансування Україні

Певні програми допомоги на часі припинені, оскільки українська влада не виконала умов Євросоюзу.

Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Києві Жозе Мануель Пінту Тейшейра.  “Мені важко оцінити нашу допомогу в кількісному відношенні. Можу сказати, що півтора-два роки тому Україна показувала дуже хороший результат щодо використання допомоги, яку їй надавав ЄС, та допомоги, яка надавалася через інструменти Європейської політики сусідства”, – сказав посол.

За його словами, за останні півтора року з’явилися проблеми, пов’язані з використанням цієї допомоги. “Зараз менше зрозуміло, як відбувається координація всієї діяльності, пов’язаної з використанням допомоги ЄС, зі збільшенням кількості адміністративних перешкод і іншими труднощами”, – сказав посол.

Він додав, що мова йде і про прийняття законодавства, яке “не відповідає тій допомозі, яку надає ЄС”, в тому числі закону про держслужбу.

За словами дипломата, ЄС має можливість надати Україні в цьому напрямку допомогу на суму близько 70 мільйонів євро, однак за такої ситуації цієї допомоги може не бути. Тейшейра зазначив, що мова йде і про бюджетну підтримку з боку ЄС, на шляху якої теж виникли перешкоди.

“Певні програми зараз припинені саме через те, що українська влада не виконала ті умови, які передбачає впровадження цих програм. Це програми в рамках бюджетної підтримки в різних сферах і програми, що стосуються реформування публічної адміністрації”, – сказав представник ЄС.

Він пояснив, що не варто інтерпретувати таку ситуацію, як повне призупинення фінансування програм з Україною з боку ЄС. За його словами, мова йде про призупинення лише деяких програм до прийняття відповідних рішень з боку української влади.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія зупинила фіндопомогу Україні на понад 160 мільйонів євро на рік через нецільового використання першого траншу на програми, що мають відношення до Клюєва. У представництві Єврокомісії заявили, що ця інформація невірна і попросили її спростувати.

tsn.ua