Балога каже, що люди замерзають через алкоголь

Народні депутати хотіли заслухати міністра з надзвичайних ситуацій України Віктора Балогу стосовно ситуації із загибеллю людей внаслідок переохолодження. Адже загинуло вже майже 150 чоловік. З обмороженнями звернулися до медиків понад 3000 чоловік, з яких більшість госпіталізовані.

«Морози надзвичайні, значна кількість людей загинула внаслідок морозів. Нам здається, що з цього приводу треба запросити до парламенту на годину уряду керівника МНС Віктора Івановича Балогу, аби він проінформував щодо цієї ситуації», — сказав нардеп Камчатний.

Таку пропозицію підтримав і лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов: «Враховуючи, що ЗМІ б’ють тривогу стосовно смертних випадків, які сталися через холодну погоду, а офіційні структури дають інший висновок з цього питання, вважаю, що парламенту варто розібратися, тому що життя кожної людини набагато дорожче за всі політичні розбірки. Можна було би заслухати міністра з надзвичайних ситуацій і прояснити дане питання: або нагнітається ситуація, або справді щось ми не доопрацювали».

Пропозицію заслухати Балогу підтримав і лідер комуністів Петро Симоненко.

У відомстві Балоги переконують, що роблять все для того, щоб запобігти лиху, і зараз у країні працює 3 361 пункт обігріву. Але багато хто скептично ставиться до цих пунктів. Зокрема, в Ужгороді ці намети поставлені в історичному центрі міста, де, зазвичай, ходять туристи, але аж ніяк не безпритульні. Тому ці намети, швидше за все, якась показуха, а не реальна допомога. Одне з центральних ЗМІ провело рейд і опитування серед бездомних, чи скористалися вони пунктами обігріву і переважна більшість із них повідомила, що і не чули про ці намети.

Сам Балога після того, як від нього нардепи зажадали звіту,   доручив службам МНС   перевірити всю наявну інформацію про загибель людей в період аномально низьких температур. Балога не відкидає, що при обліку людей, які померли в цей період, не були докладно з’ясовані справжні причини їх смерті. За його словами, іноді людина померла з причин, які прямо не пов’язані з дією холодів. «У 90 %
випадків до загибелі через сильні морози при¬звело зловживання спиртним», — наголосив Балога. «Важливо відповідально ставитися до оприлюднення таких даних, аж до кримінальної відповідальності, щоб в майбутньому не допускати спекуляцій на цій темі», — пригрозив Балога. Ну, звичайно, на алкоголь можна все списати. Тим більше, коли мова йде про репутацію.

Насправді ж, нардепи мали би дати оцінку діяльності Балоги і просити президента про відповідність займаній посаді головного МНСника. Та й для президента це доволі зручний спосіб позбутися бельма на оці. Але Балога ще той хитрун. До того, як звітуватися перед нардепами, він проштовхнувся до президента. Принаймні сам сказав, що був у Януковича. «Я звітував, як працюють системи життєзабезпечення на всій території України. Доповів, як працює місцева влада, міністерства», — сказав Балога.   «Президент задоволений результатами роботи», — похвалився Балога. Ну-ну. Адже відомо, що Кабмін на боротьбу з морозами виділив відомству Балоги понад 30 млн. грн. На намети для бомжів можна багато що списати і солідну суму собі в кишеню запхати та ще нагору віднести. Звичайно, що нагорі будуть задоволені.

* * *

ДО ТЕМИ

Намагайтеся не травмуватися

Ясно, що чекати від бездарної ужгородської влади вирішення проблеми з тротуарами поки не доводиться, тому пропонуємо кілька порад, як правильно ходити і падати.

— Ходити краще дрібними кроками і коліна трохи підігнути.
— Не тримайте руки в кишенях, краще розмахувати руками, щоб утримувати рівновагу.
— Попіклуйтеся про пі­дошви своїх черевиків.
— Найгірше, якщо при падінні травмується голова, тому шапку краще одягати твердішу і м’якішу, а ще краще поверх шапки одягнути капюшон куртки.  
— Найчастіше ж люди при падінні отримують травми кисті. Це дуже складний перелом, тому, якщо падаєте, то не підставляйте руку, а краще впадіть на бік, на передпліччя і в жодному разі не виставляйте лікті.  
Ну і нарешті, потурбуйтеся про свій раціон, який повинен бути багатий на кальцій, щоб зміцнювати кістки. Їжте більше риби та сиру. Не забувайте про вітаміни. Обмежте в раціоні томати та червоне м’ясо.

***
Подавайте в суд на мерію та ЖРЕРи
Мороз — це зло, але страждають люди і через звичайне недбальство місцевих рад та комунальних служб.   Зокрема, в Ужгороді влада так і не може дати раду заледенілим тротуарам. Щодня десятки ужгородців через це травмуються. Нам телефонують читачі й скаржаться на те, що отримали травми через падіння. З цього приводу ми можемо порадити лише одне: звертайтеся до суду.
Як повідомили нам юристи, механізм одержання відшкодування за отриману травму такий:
Після того, як ви травмувалися, відразу ж потурбуйтеся про свідків, візьміть їхні контакти. Також за можливості зафіксуйте місце падіння на фото або відео.
Викликайте швидку і візьміть контакти лікаря та водія, які можуть стати додатковими свідками.
Зберігайте висновок лікаря, а також рецепт та всі чеки купівлі ліків.
Дізнайтеся, якому ЖРЕРу підпорядкована територія, і подавайте на відомство, яке відповідальне за цю територію, до суду.
Як правило, матеріальна та моральна шкода може скласти від 2 до 10 тисяч гривень.

rionews.com.ua