В Ужгороді батьки 800 дітей відмовилися від щеплень

В Україні проти дифтерії, стовбняка і кашлюку щеплено тільки 50% населення. В Ужгороді статистика дещо краща однак, на думку лікарів, теж невтішна. Станом на сьогодні від дифтерії щеплено 63% закарпатців. Якщо цей показник досягне 80%, то це може бути причиною спалаху небезпечних інфекцій, констатують лікарі.

Тільки в Ужгороді від щеплення відмовилися батьки 800 дітей, 700 з яких – через негативну інформацію ЗМІ, решта – з релігійних та етичних причин. Про це сьогодні, 13 лютого, під час прес-конференції повідомила заступник головного лікаря Ужгородської МДКЛ з поліклінічної роботи Єлизавета Лях.
 
Світлана Полянська, завідуюча відділом сімейної медицини Ужгородської міської поліклініки, розповіла, що на першому місці у списку відмов – щеплення від гемофільної інфекції, яка у нас в країні з’явилася досить недавно і про неї мало відомо. При цьому близько 400 тисяч грудних дітей в усьому світі помирає від цього захворювання.

Крім гемофілії відмовляються щепитися від гепатиту В, хоча після цього захворювання у маленькому віці вірогідність тяжких хвороб печінки у дорослому віці значно зростає.

Аби бути спокійними, батьки мають повне право у будь-якому кабінеті щеплень попросити ліцензію на ту чи іншу вакцину, отримати всю інформацію про саму вакцину і про  можливі ускладнення, побачити де і у яких умовах зберігаються флакони.

Карпатньюз