Закарпатцям обіцяють «Нове життя» вже за рік

У понеділок, 13 лютого, відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я.

Головне питання порядку денного – старт в області національного проекту «Нове життя», яким передбачається відкриття в Ужгороді в 2013-тому році нового перинатального центру.Для цього планують реконструювати акушерсько-гінекологічний корпус Ужгородської міськлікарні, що на БАМі. Нині функції обласного закладу виконує Ужгородський міський перинатальний центр, але фахівці стверджують: дляЗакарпаття необхідно потужніший заклад. Нині кожна п’ята жінка, що народжує потребує допомоги саме у закладі III рівня – тобто у перинатальному центрі.

Перший крок до реалізації проекту зроблено на комісії, до складу якої входять авторитетні  лікарі області – прийнято рішення внести на чергову сесію облради питання про згоду на прийняття у обласну власність будівлі акушерсько-гінекологічного корпусу. Після цього фахівці розпочнуть розробляти проектно-кошторисну документацію на реконструкцію будівлі.

Голова комісії, керівник обласного центру нейрохірургії Володимир Смоланка повідомив, що наразі в приміщенні корпусу розміщені також відділення судмедекспертизи, дитячої хірургії та санепідемстанції, тому ці заклади змінять прописку. Куди вони переселяться – вирішуватиме міська влада.

«Область отримає унікальний перинатальний центр. Тут функціонуватиме приймальне відділення, консультативно-діагностичний блок, гінекологічне, пологове та відділення сумісного перебування матері та дитини, операційний блок з відділенням інтенсивної терапії. Проектна потужність закладу – 100 ліжок. Приміщення акушерсько-гінеколлогічного корпусу на БАМі, який проектували як пологовий будинок, фахівці вважають як найбільш придатний для створення перинатального центру. Впевнений, що  обласні депутати на черговій сесії підтримають рішення про прийняття об’єкту у обласну власність. Опісля, розпочнеться практична реалізація проекту», – констатував Володимир Смоланка.

Також на комісії було заслухано інформацію управління охорони здоров’я обладміністрації про хід виконання обласних медичних програм. Розглянули й пропозицію декана стоматологічного факультету УжНУ, депутата облради Юрія Перести щодосприяння у проведенні 5-го з’їздуАсоціації стоматології України, який пройде 12-14 жовтня в Ужгороді.

Серед інших пропозицій комісії – виділити додатково 5,5 млн. гривень на реконструкцію обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології.

«Свого часу була розроблена проектно-кошторисна документація на будівництво центру. Але у ній не було враховано цілий ряд пропозицій. Зокрема у центрі потрібно також облаштувати кисневу станцію, сучасну систему вентиляції, закупити обладнання. Додаткові кошти необхідні для того, щоби не виникла ситуація: центр буде добудований, а функціонувати не зможе», – вважає керівник закладу Володимир Смоланка.

Депутатська комісії одноголосно підтримала пропозицію свого колеги. На чергову сесію до порядку денного будуть включені всі питання, озвучені на комісії.

Прес-служба Закарпатської облради