Судді вимагають більших пенсій

З минулого жовтня максимальна пенсія людини у мантії не може перевищувати дев’яти тисяч гривень. Пленум Верховного Суду вирішив звернутися до Конституційного суду з вимогою визнати закон, який обмежує пенсії суддям – неконституційним.

Його вони називають крахом свого соціального захисту. З минулого жовтня максимальна пенсія людини у мантії не може перевищувати дев’яти тисяч гривень.

А донедавна пенсійні виплати працівнику, скажімо, Верховного Суду становили 18-ть тисяч. Як компроміс, судді згодні, аби перерахунок пенсій стосувався тих, хто почав працювати лише у 2011-му.

У кращому разі хочуть, аби допомога у старості була наближена до зарплати останніх років перед пенсією.

Загальну тенденцію щодо скорочення пенсій чорнобильцям і афганцям судді просять на себе не поширювати ще й тому, що, мовляв, це небезпечно. Без гарантій гідної старості, вони не готові виконувати свою роботу неупереджено.

“Це елемент незалежності суддів, незалежність потрібна не суддям, незалежність потрібна вам – пересічним громадянам, для того щоб завдяки цій незалежності, вони отримали право на справедливий суд”, – переконує перший заступник голови Верховного Суду України Ярослав Романюк.

tsn.ua