Голосування на сесіях були відкритими

Відтепер про результати голосування ужгородських депутатів на сесіях буде відомо не тільки міському голові, головам фракцій   та технічним працівникам, а й кожному ужгородцеві.

17 лютого Ужгородський міськрайонний суд частково задовільнив позов депутатів щодо скасування та визнання недійсними окремих частин Регламенту Ужгородської міської ради і скасування його у цілому (позов у серпні подали депутати Василь Гнатків ( «Батьківщина») та Ростислав Буланов ( «Удар»).

«Визнано незаконним і скасовано положення щодо доступу до результатів голосувань.   Цей пункт займав 90% у наших вимогах,- коментує ситуацію кореспонденту Zaholovok.com.ua Олександр Волосянський, представник Василя Гнатківа та Ростислава Буланова у суді. – Окрім того ми висували вимоги ще по ряду пунктів, зокрема, незаконними у Регламенті є обмеження кількості депутатів у фракціях (до 5-ти), те, що депутат ради не може бути членом ради і фракції. Регламент є незаконним і по 10 статтях закону про доступ до публічної інформації, по доступу громадян на сесії тощо.

Інша сторона має 10 днів на апеляцію.

Як повідомляв сайт раніше, на кількох засіданнях сесії міськради депутати відхиляли пропозиції щодо зміни окремих статей Регламенту і частково підтримали тільки пропозицію щодо доступності результатів хоча б головам фракцій.

У вересні справу взяли до розгляду без участі сторін.   У кінці листопада призначили засідання, але позивачів не повідомили, у результаті переклали засідання на 19 грудня. Завтра засідання відбудеться із зібраними доказами, свідками тощо.  

За словами Олександра Волосянського, найкраще — прийняти новий, більш відкритий для громади та самих депутатів документ, що регулює їхню роботу. Як, до прикладу, у Льові, Івано-Франківську чи Херсоні, де, на думку експертів регламенти роботи міськради розроблені фахово та якісно.

zaholovok.com.ua