Губернатор Закарпаття Олександр Ледида зустрівся з головними редакторами найбільших обласних газет

Спільні проблеми друкованих видань обговорювали разом з директором видавництва «Закарпаття» Сергієм Варцабою та керівником закарпатської філії «Укрпошти» Миколою Ростовим.

Перше з обговорених питань: якість та вартість друку газет у видавництві «Закарпаття».

Сьогодні більшість обласних видань друкуються на Львівщині й Тернопільщині. За межами області виходять «РІО», «Закарпатська Правда», «Старий замок», «Неділя», «Європа-центр», «Закарпатські оголошення» – загалом, більше 100 тис. екземплярів.

Левова частка тих, що друкуються в області, комунальні – «Новини Закарпаття», «Карпаті Ігоз Со» та «Ужгород».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Головний редактор газети «Неділя» Михайло Носа, пояснив: його видання одним з перших «втекло» друкуватись до Львова, адже ціни там удвічі, а то й утричі нижчі за закарпатські. До того ж, нашому видавництву не вистачає технічних можливостей – друк тільки двоколірний.

Якщо питання ціни на друкарські послуги, як запевнив директор видавництва «Закарпаття» Сергій Варцаба, можна врегулювати (йдучи назустріч редакціям), то на закупівлю нової поліграфічної машини грошей катма.

Натомість, всі редактори друкуватись на Закарпатті згодні за умов справедливої ціни та можливості повноколірного друку.

Очільник краю Олександр Ледида запропонував можливий вихід:

– І редакціям, і області вигідно, щоб закарпатські газети друкувались тут. Вам не доведеться платити за доставку з інших регіонів та перейматись її вчасністю, а область – отримає додаткові надходження до бюджету. Тому варто розробити пропозиції стосовно вирішення проблеми та подати їх на розгляд депутатам облради.

Але, перш ніж приймати якісь рішення, треба докладно вивчити ситуацію. Найперше завдання – визначити реальну вартість якісної поліграфічної машини, яка б змогла друкувати всі тиражі обласних газет. Цим питанням пообіцяли займатись редактори «Фесту» Василь Ільницький та «Неділі» Михайло Носа.

Багато питань журналісти поставили й директору закарпатської «Укрпошти». Чи не найголовніше – вчасність доставки газет до пунктів продажу та великі обсяги списання (подекуди воно перевищує половину тиражу). Микола Ростов пообіцяв взяти до уваги всі зауваження та усунути недоліки.

Аби досягти порозуміння у цих та інших питаннях, редактори обласних газет та керівник закарпатської філії «Укрпошти» вирішили зустрічатися щокварталу. Олександр Ледида запропонував, за потреби, робити це в обласній адміністрації, повідомили zakarpatpost.net у прес-центрі ОДА.