Кібер-шахраї від імені СБУ “розводять” українців на гроші

За останній тиждень комп’ютери почали потерпати від вірусу із символікою СБУ, повідомляє ТСН. Він блокує операційну систему, а за відновлення роботи вимагає перерахувати від трьохсот до двох тисяч гривень. Правоохоронці присягаються, що це не вони. А про аферу дізналися, коли люди почали носити гроші до дверей установи.

Система “Windows” заблокована, а далі найнеприємніше, кажуть користувачі. На моніторі з’являється напис, що комп’ютер заблокували за візити на пікантні інтернет-сторінки. Щоби добити чоловіче самолюбство, конкретизують, що користувач переглядав гей-порно.

“Майкрософт Сек’юріті” виявило порушення використання мережі Інтернет, причина – перегляд неліцензійного гей- та дитячого  порно, ми ще сміялися, а що, в нас є ліцензоване дитяче порно?” – пригадує користувач ПК Михайло Сидоренко.

Михайло з повідомлення посміявся, а от деякі користувачі сприйняли його цілком серйозно. Адже в ньому так звані “кібер-шахраї” використовували офіційну символіку Служби безпеки України. Для розблокування системи пропонували сплатити штраф. Інакше обіцяли передати дані з комп’ютера правоохоронцям. Якщо користувач спробує сам розблокувати систему, усю інформацію погрожували знащити. У СБУ запевнили, що це не їхніх рук справа. Дізналися про хакерські афери, коли ошукані українці самі пішли платити штрафи для розблокування системи.

“Офіційні логотипи СБУ правопорушники використовують для психологічного тиску на користувачів інтернету, – каже прес-секретар УСБУ в Чернігівській області Ярослав Молочко. – Значна кількість громадян вже звернулась до СБУ зі скаргами на блокування роботи компютерів”.

Не такий і злий той вірус, як його малюють, пояснюють програмісти. Щоби знищити вірус, треба кілька хвилин, і комп’ютер знову запрацює. “Існують різні загрузочні диски з антивірусами, – розповідє програміст Валентин Пономаренко. – Тобто, вставивши цей диск у комп’ютер, ви завантажуєтеся з нього і перевіряєте комп’ютер на віруси, він їх лікує, і комп’ютер знову здоровий”.

Програмісти вже виклали в Інтернет безкоштовну інструкцію про те, як боротися з вірусом за допомогою програми лайт-CD.

Зловмисників шукають правоохоронці. Скільки ошуканих, достеменно невідомо. Щоправда, щодесятий користувач, припускають експерти, воліє не зв’язуватися зі спецслужбами і таки платить гроші аферистам.

http://tsn.ua/