Радіаційний фон на Закарпатті знаходиться в межах норми

Відділом радіаційної гігієни Державної санітарно-епідеміологічної служби Закарпатської області проводиться моніторинг – щоденне вимірювання природного радіаційного фону на території м.Ужгород (в пункті розташування обласної санепідстанції), а також відслідковуються вибірково рівні гамма-фону на території Закарпатської області.

Як повідомив завідувач відділом радіаційної гігієни облСЕС Й. Піділський, станом на 16 лютого 2012 року середні показники становлять 0,12-0,13 мЗв/год, або 12-13 мкР/год (при нормі до 0,30 мЗв/год або 30 мкР/год (мЗв – міліЗіверт, мкР – мікроРентген) , що відповідповідає  величині природного радіаційного фону для даної місцевості.

Фахівцями відділу радіаційної гігієни  обласної санітарно-епідеміологічної станції проведено вимірювання природного радіаційного фону на 6 об’єктах, що були здані в експлуатацію; досліджено 8 проб (5) будівельних матеріалів, що використовувались для будівництва та – 7 проб (4) продукції лісового господарства. Перевищень радіаційного фону не визначено.

У 2011-му році було обстежено  52 об’єкти (за 12 місяців 2010 – 35 об’єктів).

Проведено лабораторних досліджень:

1    Харчові продукти –   235
2    Дослідження води-    49
3    Дослідження продукції лісового господарства-  7
4    Дослідження будівельних матеріалів-  10
5    Проведення вимірів гамма-фону на об’єктах,що здаються в експлуатацію –  8
6    Обстеження приватних стоматкабінетів –  21
7    Обстеження сканерів на митницях Закарпатської області –   6
8    Проведення індивідуального дозиметричного контролю персоналу категорії А-  356

Відділом також щоквартально проводяться дослідження на радіоактивність харчової продукції та сировини із чотирьох пунктів радіаційного контролю (4 райони області в т.ч. 2 гірських – Міжгірський, Волівецький райони, 2 рівнинних – Виноградівський, Хустський райони) та харчових продуктів, що проходить державну санітарно-епідеміологічну експертизу.

Відібрані взірці проб обстежуються методом радіохімічного та спектрометричного аналізу .

На даний час продукції, що не відповідає нормативним величинам, не виявлено.

zakarpattya.net.ua