Великий Березний без захисту від інфекцій

Першою жертвою бездумного рішення чиновників стала дитина.

Як стало відомо, нещодавно у приймальному відділенні Ужгородської інфекційної лікарні від менінгококової інфекції померла дитина з Великоберезнянщини. Лікарям, що приймали хворого, довелося констатувати смерть. Цей страшний випадок став можливим лише завдяки впертому намаганню влади та чиновників від медицини цього району закрити в селищі інфекційне відділення.

Нагадаємо, що останнім часом у Великому Березному взялися скорочувати мережу медичних закладів, пояснюючи це доцільністю їхнього функціонування. Спочатку була «оптимізована» єдина соціальна аптека, а тепер районна влада прагне те саме зробити і з районною поліклінікою, що розташована в центрі селища.

Аби все виглядало законно, торік у квітні медичні заклади району перевіряла комісія обл¬здороввідділу. Її висновком була рекомендація скоротити інфекційне відділення районної лікарні. Обізнані з ситуацією люди небезпідставно вважають, що певні сили зазіхають на будівлю районної поліклініки, розташованої в центрі міста і обладнаної сучасними приладами. Знайшлася і причина для ліквідації інфекційного відділення: мовляв, у районі немає станції знезараження.

Незабаром вийшло й відповідне розпорядження райдержадміністрації.

Незважаючи на протести громадськості та лист у Міністерство охорони здоров’я, інфекційне відділення було закрите.

А тепер про наслідки «розумного і виваженого» рішення чиновників. У районі нині спостерігається спалах сальмонельозу, хворих змушені доправляти до Мукачева чи Ужгорода. Та це пов’язано з купою проблем, зокрема і транспортом, який не завжди на ходу. Крім цього, деякі хворі потребують перебування на стаціонарі для уточнення діагнозу, а місця для цього в селищі немає. Є випадки, коли хворі, особливо серед ромського населення, воліють лікуватися вдома, ніж їхати кудись. Це призводить до зараження інших членів сім’ї, сусідів.

Великоберезнянщина межує зі Львівщиною, де нині лютує кір. Кілька випадків цієї інфекційної хвороби зафіксовано вже і в цьому районі. Тобто все те, про що попереджали лікарі та, зокрема, і наша газета, розповідаючи про ситуацію, що склалася у Великоберезнянському районі з закриттям інфекційного відділення, справджується.

Здається, влада і сама зрозуміла, що наробила дурниць. Замість убезпечити населення від інфекційних хвороб, медичні чиновники, навпаки, своїми бездумними діями щодня наражають людей на небезпеку. Оскільки не всі хворі на інфекції транспортабельні, то вже точаться розмови про відкриття хоча би ізолятора для їхнього розміщення. Але ж це можна було би зробити і раніше! Та чомусь такий простий вихід і владним чиновникам, і медичним на думку не спав. Мабуть, вони переймаються глобальнішими проблемами, питанням збереження здоров’я людей серед яких немає місця. Утім, їм слід уважніше придивитися до фактів, які просто волають про те, що ситуація в цьому районі вкрай неблагополучна. Достатньо вдатися до деяких цифр, взятих із постанови спільної Колегії управління охорони здоров’я та президії обкому профспілки охорони здоров’я від 25 січня цього року. Наприклад, найвищі показники загальної смертності зафіксовані в Перечинському (14,3 на 1000 населення), Берегівському (12,8), Воловецькому (12,7) та Великоберезнянському районі — зауважте — 15,2 на 1000 населення. Це означає, що саме на Великоберезнянщині спостерігається найвища смертність населення. Тут маємо найвищий по області показник інвалідності. А тепер увага: «Вищий за середньообласний показник (67,1) і рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції саме у Великоберезнянському районі — 258,8». І ще: «Високі показники захворюваності на сальмонельоз на 100 тисяч населення в Ужгороді (29,52), Ужгородському (15,62) та Великоберезнянському (44,55!) районах». Як кажуть, із пісні слова не викинеш, це дані з офіційного документа. Саме там, де закрили інфекційне відділення, спостерігається справжній розгул інфекційних хвороб.

Активіст, ветеран військової служби Петро Фасоля надіслав листа прем’єр-міністрові України Миколі Азарову, де докладно описав усю цю ситуацію та додав газетні публікації з цього приводу. А нещодавно отримав відповідь, що з ситуацією розбираються. Добре було б, якби цей лист не «спустили» з’ясовувати згори в область — до тих, хто несе безпосередню відповідальність за вкрай запущений стан справ із охороною здоров’я великоберезнянців. Тоді, вважайте, віз так і не зрушить із місця.

rionews.com.ua