“Закарпатському Миклухо-Маклаю” була присвячена міжнародна конференція в угорському м.Туркеве

З 10 по 12 лютого в угорському місті Туркеве пройшла VIII міжнародна екологічна конференція, присвячена видатному угорському екологу, громадському та культурному діячеві, професору Яношу Балогу.

Цікаво, що ця надзвичайно шанована в Угорщині людина народилась у селищі Великий Бичків, що на Рахівщині, провела тут свої дитячі роки. В 10-річному віці Янош переїхав до Угорщини. Навчався в Будапешті в знаменитій Євангельській гімназії та в університеті Петера Пазманя. Опублікував сотні наукових праць та монографій із вивчення тваринного світу, етнографії, проблем духовного та культурного розвитку Угорщини. Під егідою ЮНЕСКО здійснив численні зоологічні експедиції до Африки, Південної Америки, Азії, Нової Гвінеї, Австралії, Океанії та Нової Каледонії. Помер в 2002 році.

У центральному парку міста Туркеве йому поставили пам’ятник. 2013 року тут буде урочисто відзначено 100-річчя від дня його народження.

Про все це йшла мова на конференції за участі мера міста Золтана Сабо, науковців та громадських діячів із провідних угорських університетів і міст-побратимів із Сербії, Польщі та України. З великою зацікавленістю її учасники сприйняли доповідь «Про екологічну ситуацію у верхів’ях басейну Тиси», з якою виступив автор цих рядків. А голова Товариства угорської культури Ференц Нік палко підтримав пропозицію адміністрації Карпатського біосферного заповідника щодо проведення у географічному центрі Європи, в рамках днів збереження європейської спадщини, у вересні 2012 року виставки досягнень угорської науки, освіти та культури.

У роботі конференції взяли участь офіційні делегації селища Великий Бичків та Рахівського товариства українсько-угорської культури.

Федір ГАМОР, директор Карпатського біосферного заповідника, професор, “Новини Закарпаття”

karpatnews.in.ua