Москаль: До 80% заяв про катування в міліції – не відповідають дійсності

До 80% з усіх заяв про факти катувань у міліції є спробами знайти виправдання свідченням чи іншим діям, пов’язаним зі співпрацею зі слідством, заявив народний депутат Геннадій Москаль.

“Якщо взяти за 100% всіх, хто скаржиться на катування, то до 80% я б відкинув, списавши на людську слабкість. Це люди, які розповіли про своїх помічників, а потім, для того щоб якось виправдати свої дії, починають розповідати, що їх били, катували. А 20% – факти, які мали місце в дійсності. Тому не можна заяви розглядати однозначно”, – підкреслив він.

На думку народного депутата, сьогодні в міліції погано налагоджена робота з кадрами.

“Не може людина відразу після навчання йти на роботу в міліцію, де їй надаються широкі повноваження. Треба міняти цю систему з підбору та роботи з кадрами. Людей спочатку направляти у внутрішні війська, щоб вони там відслужили, а потім брати на роботу з випробувальним терміном на рік-два. А вже потім давати ширші повноваження”, – вважає Москаль.

Але поки кадрова політика залишається незмінною, Україна і далі буде займати одне з провідних місць за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини з приводу тортур у міліції.

“Таких звернень від України там дуже багато. І в наступні роки ми будемо бачити все нові і нові факти і справи”, – вважає Москаль.

Він також пояснив, що рішення Європейського суду з конкретної справи може включати в себе рекомендації щодо зміни законодавства або реформування правоохоронної системи. І Україна буде змушена їх виконувати. “Краще до цього не затягувати”, – підкреслив Москаль.

Раніше Москаль заявляв, що призначення Дмитра Саламатіна на посаду міністра оборони виглядає дуже дивно, адже він має не найкращу репутацію і не є військовим.

ua.korrespondent.net