Cтоляр із Закарпаття заснув на робочому місці, розрубав собі ногу

69 відсотків українців сплять 6-8 годин на добу. Кожен п’ятий спить 4-6, 11 відсотків – понад 8 годин. Такі результати минулорічного (тобто, 2011 року?) опитування дослідницького центру порталу SuperJob.ua. Опитали 1200 людей від 18 років.

Шкідливо недосипати і пересипати. Порушення сну спричиняють інсульти, інфаркти, імпотенцію, мігрені й неврози, знижується імунітет.

Юрій ПОГОРЕЦЬКИЙ, 47 років, президент Української асоціації медицини сну, доцент кафедри кардіології і функціональної діагностики ННЦ “Інститут кардіології імені Стражеско” АМН України. Керівник лабораторії медицини сну, яка знаходиться в селі Глеваха Київської області.

– Спати треба рівно 8 годин. Ідеально – з 22.00 до 6.00. Якщо так лягати і прокидатись, завжди будете на підйомі. Достатньо витратити два дні, аби привчити до цього організм. Пересипання теж не повинно бути.

Зараз серед молоді поширений синдром хронічної втоми, бо постійно сидять перед комп’ютерами. Є ще синдром менеджера – це там, де сну 4-6 годин. У середньому порушення сну вкорочують життя на 10-15 років.

Середній вік наших пацієнтів – 30-35 років. У 90 відсотків випадків проблеми зі сном пов’язані з порушенням дихання. Усе починається з невинного хропіння. Норма кисню в крові – 96-98 відсотків за 100-бальною шкалою.

тих, хто хропуть, кисень на початку сну падає до 50, потім – 40, під ранок – 34 відсотків. Починається кисневе голодування. Це викликає незворотні зміни у важливих органах. Найбільше страждає мозок. З’являються мікроінсульти, падає пам’ять та зір. Також виникають хвороби щитовидної залози, серця, підшлункової, нирок, печінки, імпотенція. В клініці застосовуємо спеціальні кисневі маски, вони допомагають дихати. Мозок починає нормально працювати, всі функції організму відновлюються.

Порушення сну вкорочують життя на 10-15 років

Коли мозок максимально насичений киснем – з’являються геніальні думки. А в сонному стані жодних відкриттів не робиться. Бізнес втрачається, бо людина постійно втомлена. Травмуються багато. Нещодавно столяра із Закарпаття лікували. Заснув на робочому місці, випустив із рук сокиру, розрубав собі ногу.

Кожне третє ДТП – через безсоння та відсутність сну.

Привозять чоловіки красивих дружин, а в них психопатія. Питаю: скільки дітей? Двоє. Скільки старшій дитині? Вісім. Значить вісім років вона не спить. Психопатія – це роздратування, втомленість, депресія, зриви, конфлікти в родині, з дітьми. По попі може дати від злості. Але це не жінка, а те, що вона не висипається. Родичі мають підстраховувати. Наприклад, купити путівку, відправити на тиждень кудись відпочити. Або дати можливість раз на тиждень зачинятися в кімнаті і спати з восьмої вечора до восьмої ранку.

Нормальний сон – це перша, друга, третя, четверта фази. Перша – людина занурюється, потім легке пробудження, потім знову занурюється. Так сім-дев’ять циклів за ніч. Відпочинок і нормальний сон з’являються тільки в третій-четвертій фазі. Лише в точці переходу з четвертої до першої фази виробляється золотий гормон мелатонін. Він контролює всі гормональні системи, органи.

Ті, хто мають проблеми зі сном, страждають на безсоння, хропуни – сплять тільки в першій та другій фазі. Хронічно роками немає третьої і четвертої фази. Немає мелатоніну, який також відповідає за обмін вуглеводів. Тому з’являється почуття ?жору?. Люди починають набирати вагу. Для того, щоб заснути, деякі пацієнти літр горілки можуть випити на ніч. Снодійне, психотропи, пробують наркотики. Але потім стає гірше. Родини розпадаються.

Сон треба плекати, готуватися до нього. Провітрити кімнату, температура має бути не більш як 19 градусів. Вечеряти не пізніше 18.00. Із фільмів краще дивитися романтику, еротику без насилля, мультик. Бурхливі емоції не сприяють хорошому сну. Гарно впливає класична музика. Максимальні позитивні емоції – сексуальні. Якщо нормальному здоровому чоловіку два дні не дати виспатися, то він не захоче жінки, не зможе. Так з’являється імпотенція.

gazeta.ua