У Берегові прийняли нових лицарів до винного ордену святого Венцела

У суботу, 18 лютого, в Берегові на площі Кошута відбулося урочисте відкриття фестивалю вина. Святкова колона пройшла містом до сцени. Тут відбулося нагородження кращих виноробів. Також цього дня до винного ордену святого Венцела прийнято нових лицарів.

Участь в урочистому відкритті заходу взяли Надзвичайний і Повноважний посол Угорщини в Україні Міхай Баєр, представники обласної влади – голова обласної ради Іван Балога та перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко, керівництво міста та району.

Відкривав фестиваль голова Берегівської районної ради, магістр винного лицарського ордену святого Венцела Андрій Бігарі. «Статистика свідчить, що у 2011 році близько 80 відсотків перероблено винограду в краї – на Берегівщині. Тому з упевненість можна стверджувати, що Берегівщина є центром галузі виноробства в нашому краї, є своєрідною столицею виноробства Закарпаття. Впевнений, що ми і надалі будемо першим за якістю вин і зможемо конкурувати на європейському винному ринку», – вважає Андрій Бігарі.

Посол Угорщини в Україні Міхай Баєр відзначив, що берегівські вина вже є достойними конкурентами угорських вин «Такі фестивалі пропагують відродження виноробних традицій. В нашій країні ми такі заходи проводимо вже кілька десятиліть. Радий, що й Закарпаття взялося активно пропагувати винну культуру», – каже пан посол.

Привітали виноробів та учасників свята й представники обласної влади – Іван Балога та Іван Бушко. Учасникам фестивалю було вручено грамоти від обласної ради та адміністрації. Також Іван Балога вручив спільну відзнаку ради та адміністрації «За розвиток регіону» голові оргкомітету фестивалю Йосипу Галайді.

Опісля, відбулася церемонія прийняття нових лицарів винного ордену святого Венцела. Окрім інших, лицарями ордену стали голова обласної ради Іван Балога та перший заступник голови ОДА Іван Бушко.

Загалом, цьогоріч на звання кращих претендували 86 закарпатських виноробів. 30 з них були нагороджені бронзовими, срібними та золотими грамотами фестивалю. Всі 30 виноробів отримали цінні подарунки від голови обласної ради Івана Балоги. Окрім того, спеціальні призи вручено виноробу Карлові Шошу та представникам виноробних компаній «Котнар» і «Айсберг».

У коментарі для представників ЗМІ Іван Балога відзначив: минулорічний урожай винограду став найкращим за останнє десятиліття, а звідси і чудова якість вин, представлених на фестивалі. «На фестиваль приїхали тисячі туристів, в тому числі й з Євросоюзу. Приємно, що область може організувати такі масові заходи. Фестиваль має велике майбутнє. Але маємо думати і про перспективу Сьогодні поки що нема законодавчих ініціатив, які б сприяли домашньому виробництву вина. Винні фестивалі є і ринками збуту, але потрібно йти на зустріч виробникам і в інших питань, в першу чергу прийняти спеціальний режим оподаткування продукції приватних виноробів», – резюмував Іван Балога.

Прес-служба облради